Wil je met jongeren aan de slag gaan met poëzie? Dan is de bundel Jij begint van Kees Spiering daar uitermate geschikt voor. De gedichten gaan over veel verschillende onderwerpen die heel herkenbaar zijn voor de doelgroep.

Boordevolle bundel

Honderd pagina’s vol met poëzie voor jongeren vanaf twaalf jaar. Een waardevolle toevoeging aan het aanbod met dichtbundels voor deze doelgroep, waar niet veel dichters voor schrijven. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren een paar mooie bundels voor jongeren uitgekomen en dit is er één van.

Evenwichtige gedichten

De gedichten in Jij begint zijn niet te lang en niet te kort, gaan over herkenbare onderwerpen en zijn soepel geschreven, in heldere taal. En daar zit de kracht van deze gedichten. Ze zitten zo in elkaar dat je ze vloeiend kunt lezen of voordragen. Met een prettig ritme, in begrijpelijke taal en over alledaagse onderwerpen, waardoor de drempel om poëzie te gaan lezen verlaagd wordt. De gedichten nodigen in combinatie met de illustraties van Alette Straathof uit om na te denken over dat wat de dichter over wil brengen met zijn gedichten.

Kwetsbaar, dapper en bemoedigend

Spiering schrijft over gepest worden, afscheid moeten nemen van een dierbare, echtscheiding, verliefdheid en nog veel meer onderwerpen waar jongeren in het dagelijks leven mee te maken hebben tijdens hun zoektocht naar hun eigen identiteit. Daarnaast bevat de bundel gedichten met humor of een prettige, bemoedigende boodschap aan de lezer, waardoor de algehele toon van de bundel niet zwaar wordt. Het zijn met name gedichten die leerlingen zelfstandig kunnen lezen, maar er zitten ook zeker gedichten bij die aansluiten bij actualiteiten zoals de Week tegen Pesten, vakanties of Valentijnsdag.

Voor wie?

De gedichten uit Jij begint zijn geschikt voor leerlingen vanaf 12 jaar en zullen ook zeker jongens aanspreken. Veel gedichten zijn, zoals Spiering in het voorwoord schrijft, autobiografisch en vanuit het perspectief van een jongen geschreven. Op de illustraties zie je ook vaak een jongen terug. Dit zorgt ervoor dat jongens zich eenvoudig kunnen verplaatsen in de situaties en gebeurtenissen die in de gedichten worden beschreven.

Omdat je over sommige gedichten wel even na moet denken, kan het fijn zijn als de leerling al enige ervaring heeft met het lezen van gedichten, maar dit is niet noodzakelijk. Als je de ruimte hebt om van gedachten te wisselen over de gedichten die leerlingen nog niet volledig begrijpen, kun je ze juist een trede verder helpen met betrekking tot het lezen van poëzie. Een waardevolle en praktische bundel om in je klaslokaal te hebben om leerlingen in te laten lezen en om uit voor te dragen.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij Jij begint. Het lesmaterialen is kant-en-klaar en bestaat uit vier opdrachten waar de leerlingen uit kunnen kiezen. Daarnaast is er per opdracht aangegeven bij welk referentieniveau en welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen. Meer informatie: Lesmateriaal bij Jij begint.

Over het boek

Titel: Jij begint
Auteur: Kees Spiering
Illustraties: Alette Straathof
Uitgegeven door: Luitingh Sijthoff
Jaar van uitgave: 2018
Aantal pagina’s: 104
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen