Wil je aarzelende lezers boeien met een dun, maar ontzettend spannend boek? Dan is Get out van Juultje van den Nieuwenhof een goede keuze. Dit verhaal laat je niet meer los.

Een goed voornemen

Chav is van plan een einde te maken aan een langlopende ruzie tussen twee groepen leerlingen. Voor de eindexamens beginnen wil Chav de onenigheid oplossen. Hij gaat langs bij Jasper. Maar die avond loopt compleet anders dan gehoopt.

Wat is er nu precies gebeurd?

Binnenshuis loopt de ontmoeting al snel uit de hand en de gevolgen zijn niet te overzien. Het wordt duidelijk dat een beslissing enorme gevolgen kan hebben. De lezer wordt hierin meegenomen en alleen de lezer weet -naast de twee getuigen- wat er die avond is gebeurd.

Sterk gebruik van wisseling van perspectief

In dit verhaal volgt de lezer verschillende perspectieven en dat geeft een grote meerwaarde. De lezer ontdekt wat de personages denken en voelen, waarom ze op een bepaalde manier handelen en hoe ze de gevolgen van hun keuzes ervaren. Door meer over de inhoud van het verhaal of de verschillende perspectieven te vertellen, verklap ik al snel te veel over wat er gebeurt, terwijl de onwetendheid juist zorgt voor een sterke leesbeleving die de lezer meevoert.

Aansprekend en maatschappelijk

De gebeurtenissen in Get out zijn heftig. Racisme is een van de onderwerpen van dit verhaal. Het laat de lezer nadenken over aannames en over jouw rol. Wanneer ben je verantwoordelijk of schuldig, en wie heeft de macht? Dit verhaal heeft alles in zich om hierover met elkaar in gesprek te gaan, maar kan tegelijkertijd ook confronterend zijn voor jongeren die met racisme of fysiek en verbaal geweld te maken hebben (gehad).

Voor wie?

Get out van Juultje van den Nieuwenhof is een ontzettend spannende novelle die meteen onder je huid gaat zitten. Het boekje bestaat uit korte hoofdstukken en leest vlot door. De interactie tussen de personages is intrigerend. Doordat de meeste personages jongens zijn, zal dit verhaal deze doelgroep ook zeker aanspreken. Zoals beschreven kan dit verhaal best heftig ervaren worden. Lees het boekje ook zeker zelf voordat je het tipt aan je leerlingen, je bent zo door de honderd pagina’s heen en weet daarna veel beter aan welke leerlingen je het kunt aanreiken en aan wie niet.

Wil je meer leren over hoe je leerlingen de juiste boeken aan kunt reiken die passen bij hun leesvoorkeuren en leeservaring? Volg dan de online training Meer leesplezier en leesmotivatie, waarin je leert waar je op kunt letten en hoe je je leerlingen op efficiënte wijze persoonlijke boekentips kunt geven.

Over het boek

Titel: Get out
Auteur: Juultje van den Nieuwenhof
Uitgeverij: Kluitman
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 100
Voor leerlingen vanaf ca. 13 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen