Wat doe je als je leerlingen in de klas hebt die niet van fictie houden, maar wel graag kennis vergaren? Reik ze dan Het mysterie van niks aan, een informatief boek vol humor en met kenmerken van fictie.

Het mysterie van niks en oneindig veel snot

Na Het raadsel van alles wat leeft en Het wonder van jou en je biljoen bewoners sluiten schrijver Jan Paul Schutten en illustrator Floor Rieder hun trilogie af met een klapper. Het mysterie van niks en oneindig veel snot gaat over het ontstaan van het heelal. Het voert de lezers langs de oerknal, zwaartekracht en zwarte materie. Ze maken kennis met sterrenkunde, natuurkundige onverklaarbare verschijnselen, grootse wetenschappers, sterren, planeten en de verschillende mogelijke scheppers van ons heelal.

Zware donkere materie in hapklare brokken

Het is de makers van dit boek gelukt om de meest ingewikkelde materie zo uit te leggen dat het meeste begrijpelijk is voor de lezers. In kleine stappen wordt de ingewikkelde E=MC² uitgelegd, komen er nieuwe dimensies bij en krijg je grip op de relativiteitstheorie. Schutten legt dit uit met een flinke dosis humor en haakt zo veel mogelijk aan bij dat wat al bekend is. Hier en daar zal het iets meer moeite kosten om een theorie te begrijpen en zal de tekst misschien twee of drie keer gelezen moeten worden, maar ook dit heeft de schrijver ondervangen door dat gewoon te benoemen. Een fijne toevoeging, want dit zorgt ervoor dat lezers minder snel afhaken omdat ze weten dat het niet aan hen ligt dat ze het niet helemaal begrijpen.

Zonder beeld minder begrip

Het zijn niet alleen de helderheid en humor van de schrijver die dit boek tot een succes maken. Zonder de illustraties van Floor Rieder zal veel nog steeds onbegrijpelijk zijn. Haar illustraties maken het visueel en laten zien hoe experimenten eruitzien en wat we ons moeten voorstellen bij een vierde dimensie of de vorm van het heelal. Daarnaast bevatten de illustraties veel humor waardoor de iets serieuzere stukken weer luchtigheid krijgen. Tot slot zitten de illustraties ook nog eens vol toffe details waardoor je ernaar blijft kijken.

Krachtige samenwerking

Deze combinatie van tekst en illustraties zorgt ervoor dat de informatie die zo ontzettend ingewikkeld lijkt gewoon te begrijpen is. Tekst in beeld vullen elkaar in dit boek echt aan. Het boek is hierdoor niet alleen leuk om te zien, maar ook interessant om het gesprek over aan te gaan met je leerlingen. Stel ze vragen als: ‘Hoe zou je de illustraties in dit boek omschrijven?’ ‘Kan dit boek zonder illustraties ook bestaan?’ ‘Zie je de tekst letterlijk terug in de illustraties of vult de illustrator de tekst aan?’ Hierdoor denken je leerlingen niet alleen na over de inhoud van het boek, maar ook over de manier waarop de informatie gebracht wordt.

Ook voor niet-lezers

De informatieve invalshoek maakt dat dit boek erg geschikt is om voor te leggen aan leerlingen die niet graag lezen, maar wel nieuwsgierig zijn naar het ontstaan van het heelal en de wereld. Het leert je leerlingen alles over bestaande theorieën en wetenschap, en laat ze ook reflecteren over hoe zij denken dat het heelal en de wereld zijn ontstaan. En tot slot bieden het verhalende karakter en het veelvuldig gebruik van vergelijkingen voldoende aanknopingspunten voor een gesprek over de literaire kenmerken in dit boek. Een waardevolle titel die je onderbouwleerlingen met interesse voor het universum met een gerust hart toe kunt stoppen.

Twijfel je nog of je het lezen van non-fictie in de klas wilt toestaan? Lees dan ook eens onze blog Waarom non-fictie thuishoort in het leesonderwijs.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij Het mysterie van niks en oneindig veel snot. Onze lesmaterialen zijn kant-en-klaar en bestaan uit minimaal drie opdrachten waar de leerlingen uit kunnen kiezen. Daarnaast is er per opdracht aangegeven bij welk referentieniveau en welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen. Meer informatie: lesmateriaal bij Het mysterie van niks en oneindig veel snot.

Over dit boek

Titel: Het mysterie van niks en oneindig veel snot
Auteur: Jan Paul Schutten
Illustrator: Floor Rieder
Uitgever: Gottmer
Jaar van uitgave: 2018
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen