Je kent het wel, dat perfecte plaatje op Instagram. In Het is hier helemaal (niet) perfect van Carlie van Tongeren heeft Yara dat ideaalbeeld tijdens haar reis ook voor ogen. Ze deelt prachtige foto’s, maar de werkelijkheid is iets anders…

Twee Grote Reisdoelen

Nadat Yara is geslaagd voor het gymnasium heeft ze Twee Grote Reisdoelen. Succesvol bijdragen aan een vrijwilligersproject in Indonesië én een succesvol Instagram-account runnen. Ze heeft bijna 10.000 volgers en ziet dit als ultiem doel. Eenmaal in Indonesië bereikt ze dat aantal volgers snel. De likes op haar prachtige foto’s stromen binnen, ze lijkt haar droom te leven, maar is dat ook zo?

Als de werkelijkheid anders is

Yara is constant bezig met Instagram. Ze bedenkt welke foto’s ze zal plaatsen en wat ze erbij zal schrijven en is verder veel tijd kwijt aan het reageren op reacties en berichtjes die ze ontvangt. Het levert haar veel stress op. Dat heeft verschillende oorzaken. Zo heeft ze verteld dat ze vrijwilligerswerk gaat doen, maar haar project wordt steeds uitgesteld, waardoor ze eindeloos zit te wachten. Verder heeft ze bedacht dat ze zelf op iedere foto moet staan en dat is ingewikkelder dan ze had verwacht.

Persoonlijke uitdagingen

Yara doet er alles aan om er perfect uit te zien op foto’s, maar de druk, de hitte en Yara zelf zitten nogal in de weg. Het is duidelijk dat ze ook in het verre Indonesië last heeft van onzekerheden en angst. Dat resulteert in paniekaanvallen. Een heftige ervaring als je helemaal alleen aan de andere kant van de wereld bent.

De helpende ander

Gelukkig heeft Yara via Skype contact met haar tante die psycholoog is en haar op afstand probeert te helpen. Bovendien ontmoet ze Ro. Hij begrijpt niet waar Yara zich zo druk over maakt. Hij heeft juist helemaal geen doelen en bekijkt per dag wat hij gaat doen. Dat begrijpt Yara totaal niet, maar Ro weet haar wel te kalmeren. Is hij precies wat Yara nodig heeft?

Belangrijke inzichten

Carlie van Tongeren weet heel goed over te brengen hoe Yara zich voelt en dit zal voor veel jongeren herkenbaar zijn. De angst om niet te kunnen ‘leveren’ wat haar volgers verwachten, de angst voor hun kritiek, de druk om iedereen tevreden te houden en altijd maar nadenken over de perfecte plaatjes breken haar op. Langzaam maar zeker wordt ook voor Yara duidelijk dat haar Instagrampagina niet het belangrijkste is. Maar wat wil ze dan wel met haar leven? In dat proces wordt de lezer op een heel prettige manier meegenomen.

Voor wie?

Het is hier helemaal (niet) perfect is geschikt voor lezers vanaf 13 jaar met interesse in anderen en andere leefwerelden. De reis die Yara in haar eentje maakt is voor onderbouwleerlingen waarschijnlijk nog een ver-van-mijn-bed-show, maar de zaken waar Yara mee worstelt zijn wel heel herkenbaar. Hoewel het boek een duidelijke boodschap voor de lezer heeft, komt het geen moment belerend over. Het is op de eerste plaats een heel fijn verhaal waarin de lezer met de hoofdpersoon meereist, zowel van de ene bestemming naar de andere, als op het vlak van persoonlijke ontwikkeling.

Over het boek

Titel: Het is hier helemaal (niet) perfect
Auteur: Carlie van Tongeren
Uitgeverij: Blossom Books
Jaar van verschijnen: 2021
Aantal pagina’s: 368
Ook beschikbaar als e-book.
Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen