Jakob is smoorverliefd op Julia en heeft daardoor een probleem. Julia is namelijk het liefje van zijn broer Esse. Dat is de basis van het broeierige verhaal Julia en mijn broer en ik van Herman van de Wijdeven.
Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall van Ali Standish gaat over Arthur, een jongen uit een arm gezin die geselecteerd wordt voor een school voor superslimme kinderen. Dat klinkt misschien bekend, maar het is toch ook weer een ander verhaal dan dat over Harry Potter.

Een schrijnende thuissituatie

Bij Arthur thuis hebben ze het niet gemakkelijk. Zijn vader is illustrator en verslaafd aan alcohol. Hij verdient al een tijdje bijna niets, waardoor Arthur de verantwoordelijkheid voelt om voor het gezin te zorgen. Hij heeft besloten om te stoppen met school, zodat hij kan gaan werken om geld te verdienen. Dan ontvangt hij plotseling een uitnodiging voor Baskerville Hall, een school voor superslimme kinderen. Alles wordt voor hem betaald. Arthurs moeder staat erop dat hij gaat.

Baskerville Hall

Dit verhaal speelt zich af in het verleden, elektriciteit is er nog niet. Maar op Baskerville Hall werken docenten die zich met experimentele zaken bezighouden. Er loopt een dodo rond, de laatste in zijn soort, en er is regelmatig een explosie te horen. Kennis door onderzoek, is het motto van de school. Er gebeuren echter ook vreemde dingen. Arthur is ontzettend opmerkzaam, hij ziet veel en is in staat om verschillende gebeurtenissen in een groter geheel te plaatsen. Al snel heeft hij door dat er duistere vijanden op en rond de school aanwezig zijn. Hij heeft alleen geen idee wat ze willen…

Een verhaal vol spanning

Zoals gezegd lijkt de basis van dit verhaal op Harry Potter, maar het verschilt hier ook zeker van. Zo is magie in dit boek veel minder aanwezig. Er gebeuren wel onverklaarbare dingen, maar die worden veroorzaakt door uitvindingen in plaats van een spreuk. Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall neigt eerder naar een detective waarin onverklaarbare dingen gebeuren dan naar een magisch verhaal.

Voor wie?

Hoewel dit boek veel minder magisch is, is het zeker geschikt voor fans van Harry Potter. Het heeft een voor hen herkenbare setting, leest vlot door en is goed te volgen voor lezers vanaf ca. 11 jaar. Het bevat spanning, mysteries die opgelost moeten worden en een geheim genootschap. Een leuke toevoeging is dat het beroemde personage Sherlock Holmes in dit verhaal voorbijkomt. En de hoofdpersoon is geïnspireerd op de bedenker van Sherlock Holmes, is achter in het boek te lezen.

Over het boek

Titel: Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall
Auteur: Ali Standish
Vertaald door: Johanna Rijnbergen
Uitgegeven door: Lemniscaat
Jaar van verschijnen: 2024
Aantal pagina’s: 334

Voor lezers vanaf ca. 11 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen