Voor alle jongeren die de Loser- of Muts-boeken zijn ontgroeid is er een waardige opvolger: Op zoek naar Paulie Fink van Ali Benjamin. Een geweldig verhaal vol humor, waarin niets gaat zoals je verwacht en je gaandeweg interessante kennis opdoet.

Wie is Paulie Fink?

Na de zomervakantie komen de Originals, de leerlingen uit de tweede klas van de Mitchell School, terug van vakantie. Ze ontdekken dat Paulie Fink er niet meer is. Hij is het gesprek van de dag, maar de leerlingen worden niet veel wijzer. Waar is Paulie Fink? En een grotere vraag voor de lezer: wie is Paulie Fink? Eén ding is duidelijk: Paulie is een legende.

Niets gaat zoals je verwacht

Op diezelfde eerste schooldag gaat Caitlyn naar haar nieuwe school. Ze komt in de tweede klas van de Mitchell School. Precies; de klas waar Paulie Fink in zat. De teleurstelling bij haar nieuwe klasgenoten is dan ook groot als zij en niet Paulie Fink de klas binnen stapt op die eerste schooldag. En dat is niet de enige tegenvaller die haar te wachten staat, want alles gaat anders op Mitchell School. De Originals moeten in de pauze op de jongste leerlingen letten en hebben de taak om de geiten (die ingezet zijn om het voetbalveld bij de school onkruidvrij te eten) te voeren.

Over erbij willen horen, maar niet weten hoe

Caitlyn vindt het maar lastig om te bepalen hoe ze bij de populaire leerlingen uit de klas kan horen. Haar lijstje met leefregels moet ervoor zorgen dat ze geen Anna Sprong wordt. Anna is een meisje dat op haar oude school als nieuwe leerling bij haar in de klas kwam en volledig werd buitengesloten. Alleen lijkt haar lijstje leefregels totaal zinloos, want hier gaat alles anders. De regels werken niet en Caitlyn weet niet goed wat ze moet doen. Hoe kan ze een goede eerste indruk maken als haar nieuwe klasgenoten alleen maar met Paulie bezig zijn? Als ze dan ook nog merkt dat ze niet echt meer bij haar oude groepje vriendinnen hoort, wordt ze nog onzekerder.

De zoektocht naar de nieuwe Paulie Fink

De Originals hebben goede herinneringen aan Paulie, hij was hilarisch, zorgde voor wat opschudding en deed dingen die iemand anders nooit zou durven. Samen besluiten ze dat ze op zoek gaan naar de nieuwe Paulie Fink. Naar het format van een realityshow wordt er een wedstrijd georganiseerd met tests waaraan de Originals meedoen. Ze vinden het niet meer dan logisch dat Caitlyn het objectieve jurylid is. Om te ontdekken wie Paulie was en wat hij deed, interviewt Caitlyn haar klasgenoten en docenten. Door de wedstrijd leert Caitlyn van alles over Paulie, haar klasgenoten maar ook over zichzelf. Caitlyn heeft het voor het zeggen bij de wedstrijd, zij bepaalt de tests en wie er wint, het geeft haar een bepaalde vorm van macht. Maar het vreemde is dat ook dat op haar nieuwe school weer andere effecten heeft dan ze verwacht.

Boordevol boek

Op zoek naar Paulie Fink is een fantastisch boek dat je op verschillende manieren kunt inzetten in je les. Allereerst kun je het aanraden aan leerlingen die toe zijn aan meer verdieping in een verhaal, maar wel een voorkeur hebben voor verhalen met veel humor. Verder kun je erg goed fragmenten gebruiken om onderwerpen op een vernieuwende manier te introduceren. Omdat dit verhaal zich op een school afspeelt, komen er allerlei onderwerpen aan bod die jij of je collega’s zullen bespreken, zoals de Griekse Oudheid, ecosystemen, sterke vrouwen en Shakespeare. Sommige onderwerpen worden wat vluchtiger besproken, andere onderwerpen, zoals de Griekse Oudheid, komen door het hele verhaal terug. Deze fragmenten kun je voorlezen ter introductie van het onderwerp dat je wilt bespreken.

Voor wie?

Door de humor in dit verhaal zal het veel leerlingen aanspreken, zeker als je het voorleest. De soms absurde situaties in dit verhaal, die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door het opvallende feit dat er geiten op deze school zijn, zorgen voor een goede leessfeer. Voor jongeren zonder enige leeservaring kan het misschien lastiger zijn om verbanden te leggen tussen dat wat er in de lessen van de Originals wordt besproken en dat wat de leerlingen zelf overkomt, waardoor de hoofdstukken die gaan over deze lessen wat stroever aan kunnen voelen. Tot slot gaat het ook écht ergens over in dit boek, waardoor dit een waardevolle toevoeging is aan boekenkasten en schoolbibliotheken. En het gaat niet over één enkel ding, maar over je plek vinden, de manier waarop je naar anderen kijkt, idolen en de hoop dat mensen je zullen herinneren.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij Op zoek naar Paulie Fink. Het lesmateriaal is kant-en-klaar en bestaat uit vijf opdrachten waar de leerlingen uit kunnen kiezen. Daarnaast is er per opdracht aangegeven bij welk referentieniveau en welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen. Meer informatie: Lesmateriaal bij Op zoek naar Paulie Fink.

Over het boek

Titel: Op zoek naar Paulie Fink
Auteur: Ali Benjamin
Vertaald door: Lidwien Biekmann
Uitgeverij: Van Goor
Jaar van uitgave: 2019
Aantal pagina’s: 301
Voor ervaren lezers vanaf ca. 13 jaar.
Ook verkrijgbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen