We reizen terug in de tijd, naar het jaar 1808. Stans is achttien jaar en geen gewoon meisje. Ze gaat haar eigen weg, maar dan gooit haar vaders faillissement roet in het eten.

Leven in het rijk van Napoleon

Stans is een jonge vrouw. Ze woont met haar twee broertjes en zusje bij haar ouders en helpt haar moeder met het huishouden. Haar vader is een uitvinder, maar verdient niet erg veel met zijn werk. Stans heeft van haar moeder leren lezen en schrijven en haar jongere broer Pier gaat zolang ze dat kunnen betalen naar school. De rollen zijn traditioneel verdeeld en Stans moet haar ouders gehoorzamen. Als ze dat niet doet, trekt haar vader haar aan haar haren mee en sluit hij haar op de zolderkamer.

Met volle vaart tegen de norm in

Hoewel Stans’ moeder ontzettend haar best doet om van haar dochter een keurige dame te maken en Stans haar hoofddeksel opdringt zodra ze de kans ziet, wil dat niet erg lukken. Stans houdt nooit haar mond, liegt regelmatig en doet wat niet mag. Zo belandt ze bijvoorbeeld in een klooster om te kijken naar een bokskamp tussen twee vrouwen. Uiteraard loopt dit avontuur volledig uit de hand: Stans valt ondanks haar keiharde leugens door de mand en wordt gestraft door haar vader. Toch weerhoudt dit haar er niet van om het avontuur op te blijven zoeken, de vrouwen die ze heeft zien vechten intrigeren haar.

Het onheil in de vorm van het huwelijk

Stans voelt zich thuis niet echt vrij, maar het kan allemaal nog erger. Haar vader gaat failliet en besluit met een vriend te gaan samenwerken. Die vriend, Lieven Goeminne, belooft de schuld van Stans’ vader af te kopen als hij met Stans mag trouwen. Stans weigert, maar dat haalt niets uit. Haar vader sluit de overeenkomst en ze trouwt met Lieven. Volgens anderen zou het de hemel op aarde moeten zijn bij Lieven, hij koopt mooie kleding voor haar, er is een bad met warm water en ze hoeft niets meer in het huishouden te doen, want daarvoor is er een hulp. Maar Stans vindt het verschrikkelijk.

Moedig en vol pit

Stans is een stoere meid, heeft een flinke dosis lef en spreekt vaak voordat ze nadenkt. Dit laatste levert onhandige, ongemakkelijke, maar ook regelmatig grappige situaties op. Haar moed zorgt ervoor dat ze op een avond waarop Lieven weer eens dronken is geworden besluit om te vluchten. Ze realiseert zich dat ze geen schijn van kans maakt als ze herkenbaar over straat loopt, dus vermomt ze zich en vertrekt midden in de nacht.

Dapper en vindingrijk in het leger van Napoleon

In alle vroegte klopt ze aan bij Binus, een jongen die het leger van Napoleon moet gaan dienen maar dit niet wil. Stans biedt aan zijn plek in te nemen en Binus gaat akkoord. Al snel ontdekt Stans dat ze niet zomaar op kan gaan in de groep mannen die staand plassen en zich omkleden in elkaars bijzijn, maar voor alles vindt ze een oplossing. Zonder dat haar kameraden het weten, zit er een meisje in het leger van Napoleon.

Een verhaal vol vuur en persoonlijke ontwikkeling

De historische setting geeft de lezer een beeld van hoe het leven er in de tijd van Napoleon uitzag en hoe het is om te vechten in het leger van Napoleon, maar het belangrijkste in het verhaal zijn de personages en hoe zij gedurende hun reis veranderen. Stans ontdekt wie ze graag wil zijn en komt steeds meer voor zichzelf op. Maar niet alleen Stans, ook haar broertje Pier maakt een interessante ontwikkeling door. Dit boek is een inspirerend, avontuurlijk verhaal over het vinden van je eigen identiteit en daarvoor durven staan.

Voor wie?

IJzerkop is door de setting en de ontwikkelingen die Stans en Pier doormaken een waardevol en boeiend verhaal van ruim 350 pagina’s dat leerlingen met interesse voor historische verhalen absoluut zal aanspreken. Het vertelperspectief wisselt tussen Stans en Pier, ze vertellen om en om wat ze hebben meegemaakt en hoe ze zich voelen. Door de wisselingen in perspectief moet de lezer steeds schakelen, er worden twee verhalen verteld. Dit schakelen is iets wat leerlingen met meer leeservaring vaak beter afgaat dan leerlingen die niet vaak lezen.

Twijfel je hierdoor of dit boek geschikt is voor een leerling uit jouw klas? Reik het boek dan aan en vertel waarom je denkt dat dit een goede keuze is. Licht het onderwerp en de setting toe, maar bespreek ook de wisseling in perspectief, zodat de leerling hierop is voorbereid. Spreekt het de leerling aan? Laat hem of haar dan beginnen, maar geeft ook de ruimte om weer te mogen stoppen met het boek als het niet in de smaak valt of technisch nog te lastig is.

Gratis lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je gratis lesmateriaal bij IJzerkop. Onze lesmaterialen zijn kant-en-klaar en bestaan uit minimaal drie opdrachten waar de leerlingen uit kunnen kiezen. Daarnaast is er per opdracht aangegeven bij welk referentieniveau en welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen. Meer informatie: lesmateriaal bij IJzerkop.

Over het boek

Titel: IJzerkop

Auteur: Jean-Claude van Rijckeghem
Uitgever: Querido
Jaar van uitgave: 2019
Aantal pagina’s: 365
Voor ervaren lezers vanaf ca. 13 jaar.
Ook verkrijgbaar als e-book en luisterboek.

Deel dit bericht
Lezenslessen