Jakob is smoorverliefd op Julia en heeft daardoor een probleem. Julia is namelijk het liefje van zijn broer Esse. Dat is de basis van het broeierige verhaal Julia en mijn broer en ik van Herman van de Wijdeven.

Flynn heeft een hekel aan optreden als clown, samen met zijn vader. Maar hij moet wel. Dit is de enige manier om geld te verdienen zodat ze de rekeningen kunnen betalen. Hoe dat zit, lees je in de novelle In de schijnwerpers van Mandy Pijl.

Geen betrouwbare vader

Sinds Flynns moeder is overleden, is zijn vader een wrak. Hij drinkt te veel, neemt geen verantwoordelijkheid voor wat er in huis moet gebeuren en de rekeningen stapelen zich op. Voor de dood van Flynns moeder traden zijn ouders op als clownsduo, nu vervangt Flynn zijn moeder. Zo kan hij zijn vader in de gaten houden en ervoor zorgen dat er wat geld binnenkomt.

Een grote opdracht

Flynn en zijn vader worden ingehuurd door een rijke, bekende zanger. Ze treden op tijdens het verjaardagsfeest voor zijn dochtertje, waar een groot feest van gemaakt wordt. Er is zelfs een tv-ploeg aanwezig die alles vastlegt. Het doel: een comeback voor de zanger. Maar Flynns vader ziet daarmee ook zijn kans om beroemd te worden. De enige die er niet blij mee is, is Flynn zelf. Hij wil geheim houden dat hij als clown werkt en heeft er geen zin in om door zijn klasgenoten te worden uitgelachen, maar hij moet wel meewerken als hij de rekeningen wil kunnen betalen.

Leest als een realityshow

Het is alsof je in een realityshow tuimelt vol bizarre gebeurtenissen. Een enorm verjaardagsfeest voor een klein kind, zodat de vader de aandacht kan krijgen. Rivaliteit tussen de artiesten, want als Flynns vader ontdekt dat zijn grote concurrent er ook is, ontstaat er behoorlijk wat spanning tussen die twee. Bovendien is de cameraploeg vooral uit op sensatie en brengt die juist in beeld wat iedereen wil verbergen. En dan verdwijnt de jarige en…???

Voor wie?

In de schijnwerpers is een toegankelijke novelle voor leerlingen vanaf ca. 12 jaar met beperkte leeservaring. Het verhaal is erg toegankelijk, spannend en bevat interessante haakjes waar je als lezer meer over wilt weten. 

Goed om te weten: in dit verhaal komen drankverslaving, zelfbeschadiging en een poging tot zelfdoding voor.

Over het boek

Titel: In de schijnwerpers
Auteur: Mandy Pijl
Uitgegeven door: Kluitman
Jaar van verschijnen: 2024
Aantal pagina’s: 109

Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen