Jakob is smoorverliefd op Julia en heeft daardoor een probleem. Julia is namelijk het liefje van zijn broer Esse. Dat is de basis van het broeierige verhaal Julia en mijn broer en ik van Herman van de Wijdeven.

De auto waar Joe en Imogen in rijden veroorzaakt een dodelijk ongeluk. In eerste instantie bekent Joe dat hij achter het stuur zat, maar in de rechtszaal zegt hij dat hij onschuldig is. Kapot van Louisa Reid gaat over wat er tijdens die nacht echt is gebeurd. 

In de rechtszaal

Dit verhaal speelt zich af rond een rechtszaak waarin Joe terechtstaat voor dood door schuld, veroorzaakt door gevaarlijk rijgedrag. Na de jaarwisseling zaten Joe en zijn vriendin Imogen in een auto die een ander voertuig heeft aangereden. De bestuurder van die andere auto is overleden. Na de crash bekent Joe dat hij achter het stuur zat, maar tijdens de zitting beweert hij onschuldig te zijn.

Het perfecte koppel

Joe en Imogen leken altijd het perfecte stel, maar langzaam maar zeker wordt duidelijk dat hun relatie niet perfect is. Tussen de fragmenten uit de rechtszaal door lees je over hun relatie, wat er voorafgaand en tijdens die bewuste nacht is gebeurd. Dit wordt in de rechtszaal ondersteund door beelden, berichtjes en getuigenverklaringen.

Wie spreekt de waarheid?

De spanning in dit verhaal is erg goed opgebouwd. Joe zegt onschuldig te zijn, maar de eerste bewijzen die worden aangeleverd tonen het tegendeel aan. Stukje bij beetje verandert het beeld dat je als lezer hebt van de bewuste avond en van hun relatie. Wat is de waarheid? Wat zeggen de bewijzen? En het allerbelangrijkste: wat zal de jury zeggen?

Versroman

De vorm van dit verhaal is bijzonder, het is namelijk geschreven in vrije versvorm. Louisa Reid weet ontzettend veel te zeggen met heel weinig tekst. Het kan even tijd kosten voordat je gewend bent aan deze vorm. In combinatie met het feit dat de spanning rond de rechtszaak niet direct voelbaar is, kan het even duren voordat je echt in het verhaal zit. Zodra de spanning tussen Joe en Imogen voelbaar wordt, laat het verhaal je echter niet meer los.

Voor wie?

Kapot is een ontzettend knap geschreven en boeiend verhaal over liefde en relaties voor de meer ervaren lezer vanaf ca. 14 jaar. Niet alles wordt expliciet uitgelegd, waardoor enige leeservaring om ook tussen de regels door te kunnen lezen wel vereist is.

Over het boek

Titel: Kapot
Auteur: Louisa Reid
Vertaald door: Merel Leene
Uitgegeven door: Blossom Books
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 383

Voor ervaren lezers vanaf ca. 14 jaar

Deel dit bericht
Lezenslessen