Sams leven staat ineens volledig op zijn kop als hij op zijn zeventiende te horen krijgt dat zijn vader niet zijn biologische vader is. Hij stamt af van een anonieme donor. Wat dat met Sam doet, lees je in KID, een indrukwekkend verhaal van Jelmer Soes.

KID

Wanneer Sam en zijn broer Kai te horen krijgen dat ze zijn verwerk met behulp van kunstmatige inseminatie met donorzaad (KID), weten ze niet wat hen overkomt. Hun vader is niet hun biologische vader? Het maakt ontzettend veel los. Ze zijn geschrokken, verbaasd en boos. De arts die hun ouders destijds behandelde vertelde dat ze het beter niet konden zeggen tegen hun kinderen, maar inmiddels zijn de ouders tot een ander inzicht gekomen.

Op zoek naar zijn biologische vader

Het nieuws verlamt Sam. Hij is eigenlijk nergens meer helemaal bij met zijn gedachten, zelfs tijdens het voetballen mist hij focus. Hij vindt het ook moeilijk om het nieuws te delen en houdt het eerst vooral voor zichzelf. Dit in tegenstelling tot zijn broer Kai, die niet meer thuis woont. Kai bespreekt het juist met mensen om hem heen, onderneemt actie en motiveert Sam om dat ook te doen. Om grip te krijgen op deze bizarre situatie besluiten ze op zoek te gaan naar hun donor. Hebben ze dezelfde vader?

Onvoorstelbaar, maar ook herkenbaar

Voor wie niet in dezelfde situatie zit als Sam en Kai, is het moeilijk voor te stellen hoe het moet zijn als je ontdekt dat je vader niet je biologische vader is. Tegelijkertijd is het wel herkenbaar hoe bepaalde gebeurtenissen je volledig in beslag kunnen nemen. Sam zoekt bijvoorbeeld veel op internet en Kai en hij zitten in een Facebookgroep met gelijkgestemden. Afleiding zoekt Sam in FIFA en voetbal, dat hij graag speelt met vrienden die hem steunen.

Je staande houden in een complexe werkelijkheid

De zoektocht naar zijn donorvader maakt bij Sam ontzettend veel los. Om houvast te vinden grijpt hij alles aan om meer te weten te komen. Samen met Kai schrijft hij zich, na een teleurstellende uitslag van een Nederlandse DNA-databank, in bij een aantal internationale databanken. Een onzekere periode begint en hij had nooit kunnen voorzien wat zijn zoektocht op zou leveren.

Goed uitgewerkte personages

Jelmer Soes heeft een verhaal geschreven dat soms best technisch is omdat er uitleg nodig is over DNA-databanken en stambomen, maar dat desondanks heel goed leesbaar is. De personages zijn goed uitgewerkt, hebben duidelijke eigen persoonlijkheden en hun eigen uitdagingen. Ieder personage vervult een belangrijke rol in dit verhaal, zonder dat het geforceerd overkomt.

Voor wie?

KID is een indrukwekkend verhaal over twee broers en over ontdekken wie je bent en waar je bij hoort dat van begin tot eind boeit. Je volgt Sam in dit proces, waarbij zijn frustratie, boosheid en soms ook wanhoop duidelijk overkomen. Doordat voetbal en FIFA belangrijk zijn voor de hoofdpersoon, zal dit boek ook jongens vanaf ca. 14 jaar aanspreken.

Uit eigen ervaring

Jelmer Soes kreeg zelf toen hij al volwassen was te horen dat hij verwekt is door middel van KID. Hij ontdekte dat de arts die zijn ouders behandelde zelf de donor was. Inmiddels zijn er meer dan vijftig kinderen van deze arts bekend. Zijn ervaringen gebruikte hij als basis voor dit verhaal.

Wil je meer ontdekken over dit bijzondere boek? Beluister dan de aflevering van de Grote Vriendelijke Podcast waarin Jelmer Soes te gast is.

Over het boek

Titel: KID
Auteur: Jelmer Soes
Uitgegeven door: Querido
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 304
Voor lezers vanaf ca. 14 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen