Ontzettend spannend, levensecht en heel toegankelijk, dat is Gegijzeld. Deze novelle van thrillerauteur Chinouk Thijssen houdt de lezer van begin tot eind in de greep.

Een feest waar je bij wilt zijn

Het schooljaar is voorbij en Casper geeft een groot feest in de villa van zijn ouders. Yasmine en Jason zijn uitgenodigd, net als de rest van de klas en nog een aantal andere vrienden van Casper. Yasmine wil er dolgraag bij zijn, maar weet niet hoe, want haar vader zal haar nooit laten gaan… Gelukkig lukt het haar om ongezien weg te komen terwijl haar beste vriend Jason haar opwacht.

Is dit echt een goed idee?

Niet alleen Yasmine had moeite om thuis weg te komen, ook Jason twijfelt of hij er goed aan doet om te gaan. Zijn thuissituatie is alles behalve prettig en hij heeft het gevoel dat hij zijn moeder moet beschermen. Toch moedigt zij hem aan om een leuke avond te hebben op het feest. Yasmine en Jason stappen de villa binnen, waar het feest al in volle gang is. Niet veel later stapt er ook een groep oudere jongens de villa binnen. Ze zijn duidelijk niet uitgenodigd.

Ongewenste gasten

Deze jongens gijzelen iedereen die aanwezig is op het feest. Niemand kan vertrekken voordat zij hebben waarvoor ze gekomen zijn. Dat ze geweld niet schuwen en bereid zijn om heel ver te gaan om hun doel te bereiken, wordt al snel duidelijk. Dit is serieus.

Krachtig en beknopt

Deze novelle bevat alle ingrediënten voor een spannend verhaal. De karakters zijn goed uitgewerkt en geloofwaardig. Je volgt de gebeurtenissen vanuit het perspectief van Yasmine en Jason, waardoor het verhaal zowel jongens als meisjes aan zal spreken. Daarnaast bevat het realistische en herkenbare elementen voor jongeren zoals problemen thuis, jaloezie, vriendschap en verliefdheid.

Een thriller die onder je huid gaat zitten

Gegijzeld is daarnaast ook nog eens razend spannend en boeit van begin tot eind. De kans is groot dat je leerlingen dit boek in één ruk uitlezen.

Voor wie?

Doordat Gegijzeld een spannende novelle van maar honderd pagina’s is, is het zeer geschikt voor leerlingen vanaf 13 jaar met een leesweerstand. De bladspiegel is ruim opgezet, de wisselingen in perspectief worden duidelijk aangegeven en de hoofdstukken zijn kort. De neiging om nog even één hoofdstuk lezen zal als snel resulteren in meerdere hoofdstukken, want Thijssen grijpt de lezer met haar verhaal vast en laat niet meer los tot de ontknoping.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij Gegijzeld. Dit lesmateriaal is kant-en-klaar en bestaat uit vier opdrachten waar leerlingen uit kunnen kiezen. Ze maken bijvoorbeeld een boektrailer of een prikkelend nieuwsitem over de gebeurtenissen in het verhaal. Daarnaast kunnen ze ervoor kiezen om bij te dragen aan het onderzoek van de recherche of verplaatsen ze zich in een van de personages voor een bericht op sociale media.

Meer informatie: lesmateriaal bij Gegijzeld.

Over het boek

Titel: Gegijzeld

Auteur: Chinouk Thijssen

Uitgeverij: Kluitman

Jaar van verschijnen: 2021

Aantal pagina’s: 100

Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.
Ook beschikbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen