Jakob is smoorverliefd op Julia en heeft daardoor een probleem. Julia is namelijk het liefje van zijn broer Esse. Dat is de basis van het broeierige verhaal Julia en mijn broer en ik van Herman van de Wijdeven.

Muzoon Almellehan was veertien jaar toen ze met haar familie uit Syrië moest vluchten. In Net als ik vertelt ze haar verhaal. Een inspirerend boek over een meisje dat alles op alles zet om het belang van onderwijs over te brengen.

Alleen de belangrijkste spullen mee

Op het moment dat het gezin van Muzoon besloot te vluchten, konden ze echt alleen het allerbelangrijkste meenemen. Eigenlijk wilde Muzoon niet vertrekken. Op school zat ze op een belangrijk overgangsmoment, waar haar toekomst van af zou hangen. Maar ze kon niet achterblijven en nam daarom haar schoolboeken mee. Muzoon ziet scholing als het allerbelangrijkste, dus die keuze was snel gemaakt. 

Overleven in vluchtelingenkampen

Na hun vlucht uit Syrië kwam het gezin terecht in een groot vluchtelingenkamp. Het was net een stad, met zelfs een winkelstraat. Zonder geld kun je alleen vrij weinig. Muzoons vader zocht naar werk, terwijl Muzoon de andere taken op zich nam. Denk aan wassen, koken en de tent schoonhouden.

Onderwijsactivist

Tot haar grote verrassing kon Muzoon na verloop van tijd eindelijk weer naar school. Ze voerde al haar andere taken nog steeds uit, maar volgde vanaf nu ook een dagdeel lessen. Het leven was zwaar en ontzettend vermoeiend. Toch bleef Muzoon in het onderwijs geloven, want het biedt je de kans om het verschil te maken.

Na schooltijd trok ze daarom langs de tenten. Ze spoorde andere meisjes ook aan om naar school te gaan in plaats van enkel te hopen op een goed huwelijk. Al snel werd ze opgemerkt door medewerkers van Unicef, waarmee ze vanaf dat moment intensief samenwerkte.

Voor wie?

Net als ik is een indrukwekkend en inspirerend verhaal voor jongeren vanaf ca. 12 jaar die meer willen lezen over hoe het is om te leven als vluchteling. Muzoon is een positieve, krachtige jonge vrouw die zich inzet voor een groter doel. Dat deed ze toen ze in verschillende vluchtelingenkampen verbleef, maar ook nu ze in Engeland woont zet ze zich in voor het recht op onderwijs.

Muzoon vertelt in dit boek haar eigen verhaal. Ze vertelt in de verleden tijd over wat ze meemaakte. Hierdoor, en door de beschrijvende vertelstijl, kan het verhaal af en toe wat afstandelijk overkomen. Lastige woorden worden uitgelegd, maar sommige details kunnen verloren gaan als leerlingen nog niet voldoende kennis en/of leeservaring hebben. Dit komt door de aandacht voor verschillende revoluties en morele plichten in het verhaal.

Over het boek

Titel: Net als ik
Auteur: Muzoon Almellehan
Vertaald door: Merel Leene
Uitgegeven door: Kluitman
Jaar van verschijnen: 2024
Aantal pagina’s: 272

Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen