In Niets te verliezen van Jennefer Mellink is Romee de enige die door lijkt te hebben dat er iets niet in de haak is. Wat zou jij doen als er in huis ineens allemaal vreemde dingen gebeuren?

Een nieuw huis en een nieuw leven

Na de plotselinge dood van haar vader verhuizen Romee, haar moeder en zusje naar een nieuwe woning om opnieuw te beginnen. De herinneringen aan hun vader in het oude huis waren te pijnlijk. Sinds een halfjaar woont ook Tom, de nieuwe vriend van Romees moeder, bij hen. Romee mist haar vader nog regelmatig, misschien wel het meest op de momenten dat het niet botert met Tom.

Wat als niemand je gelooft?

Het valt Romee op dat er vreemde dingen in huis gebeuren. Voorwerpen liggen soms op een andere plek of verdwijnen helemaal. Alle huisgenoten ontkennen dat ze er iets mee te maken hebben. Sterker nog, ze geloven Romee niet als ze zegt dat er iets geks aan de hand is in huis. Samen met haar beste vriendin gaat ze op onderzoek uit. Al snel wordt voor de lezer duidelijk dat Romee de enige is die doorheeft dat er iets aan de hand is, de rest is te druk met hun eigen leven.

Opzoeken van grenzen

De lezer volgt in dit boekje het perspectief van Romee, maar ook van Elijah. Hij heeft een onstuimige jeugd achter de rug en houdt van wat spanning in zijn leven. Hij zoekt de grenzen hierbij regelmatig op. Steeds weet hij onzichtbaar te blijven, totdat hij verzeild raakt in een situatie waarbij hij weet dat hij iets moet doen.

Een verrassende ontknoping

De personages hebben duidelijk hun eigen uitdagingen in het leven, maar het bespreken hiervan blijft door de beperkte omvang van deze novelle een beetje aan de oppervlakte. Hierdoor mist de ontknoping, die zeker verrassend is, wel wat diepte. De meeste leerlingen zullen hier waarschijnlijk weinig hinder door ervaren, het is een spannend verhaal met een vlotte opeenvolging van gebeurtenissen die de lezer nieuwsgierig maken naar de afloop.

Voor wie?

Niets te verliezen van Jennefer Mellink is een Kluitman novelle. Het is dun, bevat voldoende spanning en is hierdoor zeer geschikt voor aarzelende lezers vanaf 12 jaar. Het is een verhaal over de gevolgen van het plotselinge verlies van een ouder en mentale uitdagingen die zijn ontstaan na heftige gebeurtenissen.

Over het boek

Titel: Niets te verliezen
Auteur: Jennefer Mellink
Uitgeverij: Kluitman
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 117
Voor aarzelende lezers vanaf 12 jaar.

 

Deel dit bericht
Lezenslessen