Wat doe je om pestgedrag te stoppen? Over dat vraagstuk heeft Maren Stoffels zich gebogen in No exit, een spannend verhaal over een heropvoedingskamp voor pesters.

Een jongerenvakantie op zee

Het is vakantie en Vesper stapt aan boord van een groot cruiseschip. Het lijkt te mooi om waar te zijn, wat een luxe! Er is een zwembad, een bioscoop en haar kamer lijkt wel op een kleedkamer van een beroemdheid. Maar er gebeuren ook rare dingen, want waarom mocht ze het schip niet verkennen maar moest ze per se naar haar kamer? En waarom kan ze haar kamer niet uit?

Toch geen vakantie

Dan verschijnt er een man op het beeldscherm in haar kamer: ‘Welkom bij No Exit, de plek voor jou, zodat anderen veilig zijn.’ Wat ís dit?

No Exit is het heropvoedingsprogramma voor pesters. Meteen ziet Vesper Het Meisje weer voor zich, maar ze drukt dat beeld snel weg en slaat de informatiemap open. Het is waar, ze zit in een heropvoedingskamp en haar eigen vader heeft haar daarvoor opgegeven…

Waar ligt de grens?

Al snel wordt duidelijk dat No Exit geen grenzen kent. De pesters ondergaan hetzelfde lot als hun slachtoffers en het gaat er heftig aan toe. Zo heftig dat ze hun leven niet zeker zijn. Het laat de lezer nadenken over hoe ver je kunt gaan om iemand een lesje te leren. Pesten is niet strafbaar, maar hoe stop je het? Kun je de dader hetzelfde laten ondergaan als het slachtoffer? Oog om oog, tand om tand?

Over de verstrekkende gevolgen van pesten

Of er in dit verhaal echt een goede oplossing wordt aangedragen om pesten te stoppen, is de vraag. Het zal de tongen zeker losmaken, want hier heeft iedereen wel een mening over. Wat dit verhaal in ieder geval duidelijk maakt, is wat de verstrekkende gevolgen van pesten kunnen zijn voor de slachtoffers, maar ook voor omstanders en daders.

Voor wie?

No Exit is een spannend verhaal voor leerlingen vanaf ca. 12 jaar. Het leest vlot door en wordt voor het grootste deel verteld vanuit het perspectief van Vesper. Aan het einde van het verhaal komt er ook een ander personage aan het woord. Daarnaast wordt het verhaal af en toe onderbroken door anonieme dagboekfragmenten waar delen in zijn weggekrast. Naast de vraag of de deelnemers van het programma het er levend vanaf zullen brengen, maken de dagboekfragmenten nieuwsgierig, waardoor leerlingen zeker door willen lezen.

Dit verhaal is erg geschikt om aan het begin van het schooljaar te bespreken. Je maakt leerlingen bewust van de gevolgen van pestgedrag, zonder ze hier persoonlijk op aan te spreken. Stel leerlingen vervolgens de vraag wat zij een goede aanpak vinden om pesten tegen te gaan. Misschien kunnen jullie hier zelfs gezamenlijk afspraken over maken.

Over het boek

Titel: No Exit
Auteur: Maren Stoffels
Uitgegeven door: Leopold
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 197
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen