Voor veel jongeren is poëzie lezen geen alledaagse bezigheid. Daar kun je verandering in brengen met de dichtbundel Nog lang geen later van Kees Spiering, met illustraties van Jeska Verstegen.

Voor veel jongeren is poëzie lezen geen alledaagse bezigheid. Daar kun je verandering in brengen met de dichtbundel Nog lang geen later van Kees Spiering, met illustraties van Jeska Verstegen.

Poëzie voor jongeren

Het vinden van gedichten voor leerlingen uit de onderbouw kan uitdaging zijn. Je wilt ze serieus nemen en niet aankomen met gedichten die ze kinderachtig vinden, maar de teksten moeten tegelijkertijd wel toegankelijk genoeg zijn. Met de dichtbundel Nog lang geen later van Kees Spiering hoef je niet verder te zoeken.

Actuele en herkenbare onderwerpen

De gedichten in deze bundel gaan over verschillende onderwerpen die allemaal passen bij jongeren en de huidige tijd. Ze gaan onder andere over ouder worden, klimaatverandering, ouders die scheiden, grootouders of verliefdheid. Onderwerpen waar jongeren vroeg of laat mee te maken krijgen. 

Beeldend geschreven en geïllustreerd

Wat direct opvalt als je de gedichten van Spiering begint te lezen is hoe beeldend hij schrijft. Je ziet voorwerpen en passages uit de gedichten voor je. Denk aan asfalthanden, regenmeren en knapperwarme weekendbroodjes. Je kunt je er een voorstelling bij maken of het roept een emotie op, de gedichten doen iets met je. 

De illustraties van Jeska Verstegen passen ontzettend goed bij de gedichten. Ze zijn soms wat duister, maar helpen ook regelmatig bij het interpreteren van het gedicht, waardoor de minder ervaren poëzielezer wat hulp krijgt. 

Voor wie?

Nog lang geen later is geschikt voor lezers vanaf ca. 12 jaar. Gebruik de gedichten in je lessen, als introductie op een onderwerp of start iedere week met het voordragen en bespreken van een gedicht. De bundel bevat 50 gedichten, dus tijdens de poëzieweek kun je ook nog extra gedichten behandelen.

Over het boek

Titel: Nog lang geen later
Auteur: Kees Spiering
Illustrator: Jeska Verstegen
Uitgegeven door: Luitingh-Sijthoff
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 85

Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen