Brent heeft altijd opgekeken naar zijn oudere broer Jason. Dat begint voorzichtig te veranderen als Jason zich aansluit bij de extreemrechtse groep Nomen Nescio en Brent een bijzonder meisje ontmoet. Hoe dat zit, lees je in Nomen Nescio van Juultje Koffeman.

Kritiek op vluchtelingen

Bij Brent thuis is er veel veranderd sinds hun stiefvader Robert bij hen woont. Zo heeft Robert veel kritiek op vluchtelingen. Brent heeft zijn broer Jason hoog zitten, maar kan hem de laatste tijd niet goed meer peilen. Hij heeft het idee dat Jason niet meer alles met hem deelt en dat klopt. Jason blijkt zich aangesloten te hebben bij Nomen Nescio, een extreemrechtse groep jongeren.

Actie tegen het asielzoekerscentrum

Dat er in hun dorp een nieuw asielzoekerscentrum komt, valt dan ook niet in goede aarde. Jason, zijn beste vriend Finn en Brent besluiten in actie te komen om te voorkomen dat de vluchtelingen zich in hun dorp vestigen. Vlak voor de opening van het AZC stichten ze brand in het gebouw, maar zonder effect. De vluchtelingen arriveren evengoed om hun intrek te nemen in het pand.

Een bijzondere ontmoeting

Brent voelt dat er een afstand ontstaat tussen hem en zijn broer en hij kan de brand niet goed loslaten. Hij besluit om terug te gaan om te kijken hoe het er bij het asielzoekerscentrum aan toe gaat. Daar ontmoet hij Hiba, een meisje dat direct indruk op hem maakt. Na hun ontmoeting blijft hij aan haar denken, maar hij kan niet vermoeden dat deze ontmoeting enorme gevolgen zal hebben. 

Spannend, heftig en actueel

Nomen Nescio is een goed geschreven en spannend verhaal over een onderwerp dat veel jongeren zal aanspreken. Voor een deel omdat ze tegen vluchtelingen zijn, voor een ander deel omdat ze moeite hebben met extreemrechtse groeperingen. Het is een verhaal dat de heftige gevolgen van de acties van extreemrechts laat zien, maar dat niet oordeelt. In combinatie met de sterke personages is het een verhaal dat je laat nadenken over goed en kwaad, waarom mensen wel of niet welkom zijn in ons land en wat dat betekent. 

Voor wie?

De novelle beslaat een gering aantal pagina’s, is zeer overzichtelijk en spannend, waardoor het erg geschikt is voor minder ervaren lezers vanaf de brugklas. De titel kan wellicht wat weerstand opwekken, omdat niet iedereen direct begrijpt wat het betekent, maar je kunt de drempel daarbij verlagen door het boek in de klas te introduceren, de titel uit te leggen, en een stukje voor te lezen. Nomen Nescio van Juultje Koffeman (ze schreef eerder boeken onder de naam Juultje van den Nieuwenhof) is verschenen in de Misdadig Goed-reeks van uitgeverij Luijtingh-Sijfhoff. 

Over het boek

Titel: Nomen Nescio
Auteur: Juultje Koffeman
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 93
Voor lezers vanaf de brugklas. 

Deel dit bericht
Lezenslessen