Jakob is smoorverliefd op Julia en heeft daardoor een probleem. Julia is namelijk het liefje van zijn broer Esse. Dat is de basis van het broeierige verhaal Julia en mijn broer en ik van Herman van de Wijdeven.

Dat Ludwig Volbeda prachtig kan illustreren is bekend, maar met zijn debuut Oever laat hij zien dat hij ook een begenadigd schrijver is. Een mooi en gevoelig verhaal over Jip, die tijdens de meivakantie worstelt met een schoolopdracht en zichzelf. 

Schoolopdracht

Na de meivakantie moet Jip een opdracht inleveren op school: een zelfportret. Jip houdt van tekenen en kan het ook goed, maar dat zelfportret wil maar niet lukken. Wat wel lukt is schrijven, in een schrift. Het zijn brieven aan een geheime liefde. En omdat Jip de brieven nooit zal versturen, staan ze vol met overdenkingen, gevoelens, twijfels, dromen en onzekerheden.

Zoektocht

Jip schrijft onder andere over de worsteling met de tekenopdracht, kevers en andere interessante insecten, de twijfel om naar een feest te gaan, de slepende verveling tijdens de vakantie, spanningen tussen ouders, maar vooral over Oever. Oever veranderde Jips leven, maar is er nu niet meer. Ondertussen is Jip, die vaak het gevoel heeft nergens echt bij te horen, op zoek naar zichzelf.

Authentiek verhaal

Oever is een klein en gevoelig verhaal. Het is geschreven in bijzonder mooie, verfijnde en afgewogen taal, zoals de illustraties van Ludwig Volbeda ook zijn. Op geen enkel moment voelt het verhaal geforceerd, als vanzelf ga je mee in Jips belevings- en gedachtewereld.

Voor wie?

Het liefst vertel je vooraf niet te veel over dit boek, dat geschikt is voor de ervaren lezer vanaf ca. 13 jaar. Je wilt het de lezer zelf laten beleven. Met name jongeren die zoekende zijn op het gebied van genderidentiteit zullen zich herkennen in dit verhaal.

Het boek bevat korte hoofdstukken en is geschreven in toegankelijke taal. Het is echter geen verhaal waarin een vlotte ontwikkeling plaatsvindt, het verhaal ontvouwt zich geleidelijk, waardoor het minder geschikt is voor leerlingen met weinig leeservaring. 

Over het boek

Titel: Oever
Auteur: Ludwig Volbeda
Illustrator: Ludwig Volbeda

Uitgegeven door: Querido
Jaar van verschijnen: 2024
Aantal pagina’s: 229

Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen