Jakob is smoorverliefd op Julia en heeft daardoor een probleem. Julia is namelijk het liefje van zijn broer Esse. Dat is de basis van het broeierige verhaal Julia en mijn broer en ik van Herman van de Wijdeven.

In Onderstroom van Goedele Ghijsen houden nachtmerries Aylin uit haar slaap. Steeds wordt ze gekweld door wat er is gebeurd. Dan beseft ze: ze moet terug naar haar oude dorp om af te kunnen sluiten wat haar nog steeds achtervolgt.

Toen en nu

Je volgt in dit boek twee verhaallijnen. De ene gaat over het heden: Aylin gaat tijdens een koude winteravond terug naar haar oude dorp om definitief af te sluiten wat er in een broeierige zomervakantie gebeurde. De andere verhaallijn vertelt over die bewuste vakantie.

Een bloedhete zomer

Aylin woont in een dorp aan de Vlaams-Nederlandse grens. Het is zomervakantie en er is niets te doen. Iedere dag zoekt Aylin haar vrienden op en bedenken ze uitdagingen voor elkaar om de saaie en bloedhete zomer door te komen. Hoewel ze veel met elkaar optrekken, blijft Aylin het gevoel houden dat ze er niet helemaal bij hoort. Dan duikt de zelfverzekerde Kyra op. Ze is weggelopen van huis en wil onvindbaar zijn. Hoewel de groep eerst afstand houdt, ontstaat er naarmate de tijd vordert meer contact.

Contrasten die de sfeer versterken

Al snel wordt duidelijk dat het die zomer behoorlijk uit de hand is gelopen. Niemand wil erover praten, maar dat is wel nodig om het af te kunnen sluiten. Mooi is het contrast tussen de warme, broeierige zomerdagen en de ijskoude winter. Ook de personages zijn veranderd; als lezer voel je de spanningen in de groep heel duidelijk.

Voor wie?

Onderstroom is een goed geschreven, beknopt en beklemmend verhaal over ergens bij willen horen, jezelf zijn, grenzen verleggen en vergeving. Het is een verhaal dat af en toe flink onder de huid kan gaan zitten. Het is met name geschikt voor de meer ervaren lezer die de pittige thema’s, de wisselingen in tijd en Vlaams taalgebruik aankan.

Over het boek

Titel: Onderstroom
Auteur: Goedele Ghijsen
Uitgegeven door:  Davidsfonds/Infodok
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 135

Voor lezers vanaf ca. 14 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen