Cees van den Berg schreef met Paloma een grappig en ontroerend verhaal over een superslim meisje dat na het overlijden van haar moeder de problemen thuis probeert op te lossen. Ze reist naar Amsterdam en het belooft een heel avontuur te worden. Gelukkig reist Paloma niet helemaal alleen.

Net als haar moeder

Paloma is superslim en heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel. Ze is elf jaar, zit in 4 vwo en is net als haar moeder een wiskundig genie. Er is niets wat ze niet uit kan rekenen. Iedereen verwacht dan ook dat ze na het vwo wiskunde gaat studeren. Maar Paloma begint te twijfelen. Cijfers zijn cijfers, je weet wat je eraan hebt. Een vijf is een vijf en dat is soms best saai. Dat is anders met taal. Bij het woord tuin denkt iedereen aan een ander soort tuin. En Paloma wil leren, ze wil er moeite voor doen om iets te leren, zoals met pianospelen. Iets wat haar moeder ook geweldig vond.

Een groot gemis

Een jaar geleden overleed Paloma’s moeder. Paloma mist haar moeder, maar doet er alles aan om ervoor te zorgen dat zij en haar vader uit de problemen blijven. Haar vader kan namelijk niet goed omgaan met het gemis en drinkt te veel.

Paloma heeft een eigen manier om om te gaan met haar verdriet. Ze belt af en toe met een nummer dat een storing lijkt te geven, maar daarna een geluid geeft dat lijkt op het gezang van engelen. Paloma gelooft dat haar moeder haar via dit nummer kan horen. Zodra de engeltjes beginnen te zingen deelt ze wat ze heeft meegemaakt en waar ze mee zit. Het helpt haar om het grote verlies te verwerken.

Een oplossing voor hun problemen

Het geld dat haar moeder achterliet begint op te raken en haar vader werkt niet. Daarom besluit Paloma mee te doen aan de Big Wise Day. Op die dag kun je een wetenschappelijk idee delen. Als de organisatie het een goed idee vindt, kopen ze het van je. Paloma hoopt er in één klap steenrijk mee te worden. Maar daarvoor moet ze nog wel in Amsterdam zien te komen en ondanks haar vaders toezegging, kan ze niet op hem rekenen.

Napoleon de geit

Samen met Napoleon vertrekt Paloma per bus richting Amsterdam. Een onderneming die niet heel eenvoudig is, want Napoleon is een geit met een eigen wil. Napoleon volgt Paloma vrij goed, maar is soms ook koppig. Al met al is de reis naar de Big Wise Day niet makkelijk. Gelukkig ontmoeten Paloma en Napoleon onderweg mensen die heel behulpzaam zijn, zoals Nelson en mevrouw Hoedjes.

Een licht verhaal over rouwen

Paloma is een verhaal over rouw, vriendschap en ontdekken wat je zelf wilt, los van alle verwachtingen die anderen van je hebben. Het bespreekt pittige onderwerpen, want Paloma is niet alleen haar moeder verloren, haar vader is zichzelf ook helemaal kwijt. Hij drinkt veel te veel en kan daardoor niet voor haar zorgen. Toch is Paloma vooral een vrolijk verhaal, met dank aan de fijne personages zoals Nelson, meneer en mevrouw Hoedjes en natuurlijk Napoleon de geit.

Voor wie?

Paloma is geschikt voor lezers vanaf ca. 10 jaar. Hoewel de hoofdpersoon zelf elf jaar is, is het boek ook erg geschikt voor leerlingen uit de brugklas. Paloma zit al op het voortgezet onderwijs en is zeer wijs. Hierdoor zijn bijvoorbeeld haar gedachten alles behalve oppervlakkig of kinderachtig. Paloma leert steeds meer dat ze zelf mag kiezen wat ze gaat doen en dat ze zich niets hoeft aan te trekken van de verwachtingen die anderen van haar hebben. Ze mag zich best een beetje meer gaan gedragen zoals Napoleon, die weigert ook maar iets tegen zijn zin te doen. Een levensles waar veel leerlingen iets aan zullen hebben.

Over het boek

Titel: Paloma
Auteur: Cees van den Berg
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van verschijnen: 2021
Aantal pagina’s: 150
Voor lezers vanaf ca. 10 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen