Verliefd zijn is iets bijzonders. Het geeft een fijn gevoel, maar is ook heel spannend en verwarrend. Daarover lees je in Pardalita van Joana Estrela, een klein en lief verhaal over de liefde en het reikhalzend uitkijken naar die ene persoon.

Verliefd zijn is iets bijzonders. Het geeft een fijn gevoel, maar is ook heel spannend en verwarrend. Daarover lees je in Pardalita van Joana Estrela, een klein en lief verhaal over de liefde en het reikhalzend uitkijken naar die ene persoon.

Een nieuw meisje op school

Raquel woont in een klein stadje, haar ouders zijn gescheiden en ze heeft twee beste vrienden. Dan komt er een nieuw meisje bij haar op school: Pardalita. Zij maakt iets los in Raquel waardoor ze zichzelf niet meer is. Ze negeert haar vriendje, die het vervolgens uitmaakt, en kan aan niets anders denken dan aan Pardalita. Is ze verliefd aan het worden?

Herkenbare situaties en gevoelens

Het verhaal zal voor velen herkenbaar zijn. Na afloop van de repetitie van de theatergroep blijft Raquel net iets langer hangen om bij Pardalita in de buurt te kunnen zijn. Daarnaast ziet ze haar vrienden minder vaak, omdat ze liever met Pardalita af wil spreken. Iedereen die weleens verliefd is geweest, begrijpt hoe Raquel zich voelt en waarom ze zich zo gedraagt. 

Afwisseling tekst en beeld

De graphic novel bestaat uit een mix van stukken tekst, paginagrote afbeeldingen met een klein beetje tekst of de bekende pagina-indeling in vakjes die je in veel graphic novels en strips vindt. Voor de minder ervaren lezer kan het soms even zoeken zijn, omdat de tekstdelen elkaar niet altijd logisch opvolgen. Het is wat fragmentarisch en de teksten moeten soms in het grotere geheel geplaatst worden, ze vertellen de lezer namelijk meer over het leven van de hoofdpersoon.

De vormgeving van het verhaal versterkt de leeservaring. Het overweldigende gevoel dat Raquel ervaart komt terug in de illustraties en maakt het voelbaar voor de lezer.

Onregelmatige werkwoorden

In het verhaal komen onregelmatige Engelse werkwoorden terug. Raquel heeft een aantal lessen gemist en krijgt van haar docent een lijst met onregelmatige werkwoorden die ze uit haar hoofd moet leren. Een interessante toevoeging aan het verhaal, want de onregelmatige werkwoorden zijn net zo onbegrijpelijk als de liefde.

Voor wie?

Pardalita is een klein en lief verhaal over verliefd worden en de spanning die daarbij ontstaat. Herkenbaar voor jongeren die voor de eerste keer verliefd worden. Doordat de vorm en inhoud van de graphic novel een actieve leeshouding en enige leeservaring vraagt is het met name geschikt voor leerlingen vanaf ca. 13 jaar die toe zijn aan gelaagde verhalen.

Over het boek

Titel: Pardalita
Tekst & illustraties: Joana Estrela
Vertaald door: Finne Anthonissen
Uitgegeven door: Querido
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 216

Voor ervaren lezers vanaf ca. 13 jaar. 

Deel dit bericht
Lezenslessen