Jakob is smoorverliefd op Julia en heeft daardoor een probleem. Julia is namelijk het liefje van zijn broer Esse. Dat is de basis van het broeierige verhaal Julia en mijn broer en ik van Herman van de Wijdeven.

Patty heeft het niet gemakkelijk. Jason Reynolds schreef met Patina een krachtig verhaal over een meisje dat leert dat ze niet alle verantwoordelijkheid zelf hoeft te dragen. 

Een groot verantwoordelijkheidsgevoel

Patty’s vader is overleden en haar moeder heeft suikerziekte. Door deze ziekte moest ze haar benen laten amputeren en gaat ze meerdere keren per week naar het ziekenhuis. Patty en haar zusje Maddy wonen daarom bij hun oom en tante. Hoewel ze in goede handen zijn, voelt Patty een enorme verantwoordelijkheid. Ze zorgt voor haar zusje, steunt haar moeder en helpt haar tante.

Patty’s talent

Daarnaast moet Patty ook erg wennen aan haar nieuwe eliteschool, waar ze weinig aansluiting heeft. Voor een groepsproject moet ze samenwerken met andere ‘haarzwiepers’ die weinig uitvoeren. Omdat Patty een goed cijfer wil, trekt zij de kar. Gelukkig kan ze alles even vergeten als ze op de atletiekbaan staat. Patty kan ontzettend goed hardlopen en traint op hoog niveau. Maar ook hier wil ze alles goed doen. Als ze tijdens een wedstrijd tweede wordt in plaats van eerste heeft ze daar flink de pest in.

Vertrouwen op elkaar

Patty wil er niet over praten en trekt zich terug. Maar dat accepteert haar coach niet. De volgende uitdaging komt eraan, ze gaan estafette lopen. Patty heeft geen idee hoe ze dat moet gaan doen, ze zit net in het team en de band met de andere teamleden is nog niet zo goed. Langzaam maar zeker leert ze op de anderen te vertrouwen. Iets wat haar niet alleen bij het hardlopen verder helpt, maar ook op andere vlakken in haar leven.

Een hoopvol verhaal

Patina is een krachtig en hoopvol verhaal over een meisje dat veel van zichzelf vraagt en stapje voor stapje leert loslaten. Er zijn gelukkig mensen die haar zien, steunen en helpen op de momenten dat ze dit het  hardst nodig heeft. Dat gun je iedereen die al te jong veel verantwoordelijkheid draagt doordat ouders ziek of afwezig zijn.

Voor wie?

Het verhaal is zeer pakkend geschreven, zoals we gewend zijn van Reynolds. Door de schrijfstijl en het onderwerp is het zeker ook geschikt voor minder ervaren lezers. Het enige wat een drempel kan vormen zijn de lange hoofdstukken. Lees dan eerst een stuk voor, zodat leerlingen kunnen proeven van het verhaal. Grote kans dat ze dan zelf door willen lezen.

Over het boek

Titel: Patina
Auteur: Jason Reynolds
Vertaald door: Maria Postema
Uitgegeven door: Condor
Jaar van verschijnen: 2024
Aantal pagina’s: 205

Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen