Patroon van Marco Kunst is een indringend verhaal over schuld, gemis en de vraag of je kunt ontsnappen aan een patroon in de familie. Een experiment dat Mylo met zijn beste vriend Mees uitvoert gaat gruwelijk mis. Mylo moet verder leven zonder beste vriend en met een enorm schuldgevoel.

Het moment waarom je niet meer terug kunt

Mylo en Mees zijn op een idee gebracht voor een interessant experiment met een hamer en een oude kogel. Ze besluiten het samen uit te voeren, maar dat gaat helemaal mis. Mees sterft en Mylo blijft achter met een enorm schuldgevoel. Hij wordt door allerlei mensen ondervraagd, er wordt over hem gepraat en niets is meer hetzelfde.

Een veilige plek

Thuis heeft Mylo het moeilijk. Zijn moeder probeert er voor hem te zijn, maar heeft het er duidelijk ook moeilijk mee. Zijn vader is er niet, die is vertrokken toen Mylo nog heel jong was. De enige plek waar hij graag is, is bij zijn opa. Opa oordeelt niet. Hij is een grote steun voor Mylo. Samen besluiten ze op reis te gaan naar Amerika, het land waar zijn opa vandaan komt. Nog één keer gaan ze terug naar zijn roots.

Een patroon dat zich ontvouwt

De reis naar Amerika is iets waar Mylo ontzettend naar uitkijkt. Eindelijk in een omgeving zijn waar niemand hem kent en dus ook niet negeert of juist aanstaart. Maar de reis valt niet mee, het haalt herinneringen bij zijn opa naar boven die hij lang heeft weggedrukt. Pijnlijke herinneringen en geheimen die hij met Mylo begint te delen. En dan blijkt dat de geheimen van zijn opa ook een verband hebben met de dood van Mees…

Geen ontsnappen aan

Daar waar Mylo aan wilde ontsnappen door naar Amerika te reizen, even niet denken aan Mees, aan wat er is gebeurd, aan wat hij heeft gedaan of juist niet heeft gedaan, komt weer keihard binnen. Mylo ontdekt een patroon dat al drie generaties voortduurt en wil hieraan ontsnappen. Hij wil niet hetzelfde pad blijven bewandelen als zijn opa en vader, maar dat is een grote opgave.

Volwassen thema’s begrijpelijk uitgelegd

Marco Kunst bespreekt in deze jeugdroman grote en volwassen thema’s en doet dit op zo’n manier dat jongeren het goed kunnen volgen. Door een aansprekend verhaal te schrijven met gebeurtenissen die heftig zijn en de nieuwsgierigheid van de lezer wekken, laat hij de lezer meeleven en meevoelen met Mylo. Je begrijpt goed waar de jongen mee worstelt. In het verhaal, dat verteld wordt door Mylo, deelt hij zijn gedachten. Deze zijn soms filosofisch, maar worden steeds gekoppeld aan voorbeelden uit het verhaal. Op die manier zorgt de auteur ervoor dat het niet alleen maar vage theorieën zijn, maar dat het tastbaar wordt.

Voor wie?

Patroon is een beklemmend verhaal over grote thema’s als schuld, rouw, verlies en vrije wil. Verrassend genoeg heeft dat geen dik boek opgeleverd. Het is een verhaal geworden van 190 pagina’s met een ruime bladspiegel. In combinatie met de manier waarop het verhaal begint, met een melig experiment met een kogel en een hamer dat vervolgens eindigt met de dood van een van de personages, zal dit verhaal de interesse van veel leerlingen weten te wekken. Ook van de leerlingen die uit zichzelf minder snel een boek oppakken. Een grote aanrader voor jongeren vanaf ca 13 jaar.

Over het boek

Titel: Patroon
Auteur: Marco Kunst
Uitgeverij: Gottmer
Verschenen in: 2022
Aantal pagina’s: 190
Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen