Jakob is smoorverliefd op Julia en heeft daardoor een probleem. Julia is namelijk het liefje van zijn broer Esse. Dat is de basis van het broeierige verhaal Julia en mijn broer en ik van Herman van de Wijdeven.
Yash! is een historische jeugdroman van Inez van Loon over een avontuurlijke zoektocht. Yash onderneemt samen met zijn beste vriend Ravi een enorme reis vanuit Noord-India naar Suriname om zijn vader te zoeken. 

Een eenzaam bestaan

Het is 1906. Yash woont in India bij zijn tante nadat zijn moeder is overleden. Hij wacht op de terugkomst van zijn vader, die als contractarbeider in Suriname werkt. Het vijfjarig contract van zijn vader is afgelopen, maar na die periode komt hij niet thuis. Yash besluit hem te gaan zoeken en reist samen met zijn beste vriend Ravi naar Suriname.

Een grote en dappere reis

Het is geen eenvoudige reis. Yash en Ravi zijn nog nooit het dorp uit geweest. Een trein hebben ze nog nooit gezien en ze hebben geen idee hoe het allemaal werkt. Gelukkig ontmoeten ze andere jongeren die de vrienden helpen om naar Calcutta te reizen, waar ze aan boord weten te komen van een schip dat nieuwe contractarbeiders naar Suriname brengt. Het is een zware reis en in Suriname aangekomen blijkt het spoor naar Yash’ vader dood te lopen.

Op de plantage

Yash en Ravi gaan aan het werk op een plantage en Yash hoopt vanuit die plek zijn zoektocht verder voort te kunnen zetten. Maar dat is nog niet eenvoudig met die lange werkdagen. Toch komt hij iets op het spoor dat hem misschien naar zijn vader kan leiden. De grote vraag is echter of het lukt om hem te vinden. Is hij nog wel in het land?

Rijke tekst en inhoud

Yash! wordt verteld in zeer rijke en uitdagende taal. Denk aan woorden als vervaarlijk, kapok of verschoten. Het zijn woorden die in de spreektaal niet (vaak) gebruikt worden. Het is daardoor geen eenvoudig verhaal, maar wel heel waardevol om de woordenschat van leerlingen mee te vergroten. Achter in het boek is een woordenlijst opgenomen, met de betekenis van woorden die door tijd en/of locatie waar het verhaal zich afspeelt toelichting nodig hebben.

Voor wie?

Yash! is een avontuurlijk en meeslepend verhaal over een interessante periode uit de geschiedenis: de tijd na de afschaffing van de slavernij. Door het taalgebruik is het boek met name geschikt  voor de gemotiveerde lezer. Leerlingen met sterke interesse in geschiedenis zullen het boek met plezier lezen

Over het boek

Titel:  Yash!
Auteur: Inez van Loon
Uitgegeven door:  Clavis
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 232

Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen