Hoe zorg je ervoor dat je je altijd veilig voelt? Caja Cazemier schreef met Split second een waardevol boek dat laat zien wat de verstrekkende gevolgen kunnen zijn van het dragen van een mes.

Hoe zorg je ervoor dat je je altijd veilig voelt? Caja Cazemier schreef met Split second een waardevol boek dat laat zien wat de verstrekkende gevolgen kunnen zijn van het dragen van een mes.

Een veilig gevoel

Thijs heeft net als zijn vrienden altijd een mes bij zich. Na een nare ervaring wil hij zich altijd kunnen verdedigen. Hij staat er alleen niet bij stil wat er gebeurt als je dat mes daadwerkelijk gebruikt, totdat hij de gevolgen zelf ondervindt. Thijs heeft tijdens een vechtpartij namelijk naar zijn mes gegrepen en zijn tegenstander gestoken.

Enorme gevolgen

Het is gebeurd en nu moet hij de gevolgen van zijn daden onder ogen zien. Hij wordt opgesloten in een politiecel en daarna in een justitiële jeugdinrichting geplaatst. Thijs worstelt; hij heeft spijt, veel spijt. En hij ziet wat zijn daden voor gevolgen hebben voor zijn ouders en zusje, die hem ondanks zijn domme actie altijd zijn blijven steunen.

Een belangrijke waarschuwing

Split second is een sterk verhaal met een duidelijke boodschap. Er is veel aandacht voor de gevolgen van het dragen van een mes en voor de heftige teksten in drillraps. Het brein van jongeren is nog niet volledig ontwikkeld en daardoor kunnen zij vaak niet overzien wat de gevolgen van bepaalde acties zijn. Dit verhaal waarschuwt voor het gevaar van het dragen van een mes. Niet alleen voor henzelf, ook voor een mogelijk slachtoffer én hun naasten.

Niet helemaal het goede voorbeeld

Hoewel Thijs nog maar zestien is, is hij seksueel actief, drinkt hij bier en rookt hij. Dit gedrag past bij (het beeld van) jongeren die net als Thijs vaak op straat rondhangen. Als volwassen lezer schuurt dit toch een beetje dat de gevolgen van het gebruik van deze middelen onbenoemd blijven. Daarnaast worden meisjes in dit boek door de vrienden van Thijs gezien als lustobject. Thijs heeft hier niets mee, communiceert met zijn vriendin over grenzen en komt op voor zijn zusje als zij wordt lastig gevallen, maar het is jammer dat het gedrag van de vrienden niet nadrukkelijk wordt afgewezen.

Voor wie?

De zinnen zijn kort, alles wordt expliciet benoemd, waardoor het erg geschikt is voor leerlingen met weinig leeservaring. Tekstueel kunnen leerlingen vanaf 13 jaar dit boek wel aan, maar doordat er in dit boek gedrag beschreven wordt van oudere jongeren die seksueel actief zijn, roken en alcohol drinken, zul je per leerling moeten bepalen of die hier aan toe is. Je kunt dit boek ook klassikaal behandelen door fragmenten voor te lezen en het met je leerlingen over het gedrag van Thijs’ vrienden te hebben.

Over het boek

Titel: Split second
Auteur: Caja Cazemier
Uitgeverij: Ploegsma
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 237

Voor lezers vanaf 13 jaar die in staat zijn over het verhaal te reflecteren.

Deel dit bericht
Lezenslessen