Jakob is smoorverliefd op Julia en heeft daardoor een probleem. Julia is namelijk het liefje van zijn broer Esse. Dat is de basis van het broeierige verhaal Julia en mijn broer en ik van Herman van de Wijdeven.
Wat zou het verhaal kunnen zijn achter de prachtige Lewis-schaakstukken die in 1831 werden gevonden op het Schotse eiland Lewis? Dat vertelt Koningsspel van Linda Dielemans met illustraties van Sanne te Loo. 

Auga

Auga woont met haar ouders op Groenland, haar vader is hoofdman. Ondanks de belangrijke positie van haar vader hoort Auga er nooit helemaal bij. Haar ogen zijn niet zoals die van de anderen. Auga kan in de verte alleen maar vage strepen en vlekken zien, maar dichtbij ziet ze haarscherp. En dat is haar kracht, in combinatie met haar talent in het snijden van ivoor. Ze maakt prachtige voorwerpen.

Een belangrijke reis

Als haar vader een lange, gevaarlijke reis naar Noorwegen maakt om daar belangrijke gesprekken te voeren, neemt hij het werk van Auga mee als geschenk. Daar laat Auga het niet bij zitten: ze wil net als haar beste vriend Bersi mee om de geschenken zelf te overhandigen. Haar vader weigert, waarna Auga besluit om stiekem aan boord te gaan. 

Een spel om macht en invloed

Aangekomen in Noorwegen raakt Auga verstrikt in een spel van macht en invloed. Ze werkt mee aan een groots geschenk en snijdt prachtige schaakstukken. Niet veel later zal ze gevaarlijke dingen moeten ondernemen om zichzelf en de schaakstukken in veiligheid te brengen. Dat is ook nodig om de afspraken die haar vader heeft gemaakt te kunnen waarborgen.

Een groots avontuur

Koningsspel gaat over een groots middeleeuws avontuur dat liefhebbers van historische verhalen erg zal aanspreken. Linda Dielemans maakt de geschiedenis tastbaar en de prachtige illustraties van Sanne te Loo brengen het verhaal tot leven. Het boek ademt een historische sfeer waar je je als lezer graag in onderdompelt, terwijl je met Auga meereist.

Voor wie?

Koningsspel is een heerlijk verhaal dat geschikt is voor de meer ervaren lezers vanaf ca. 12 jaar die houden van historische verhalen. Het is een prachtig verzorgde uitgave met mooi papier, waardoor het boek ook wel wat weegt. De lezer leeft mee met Auga, maar in feite draait het verhaal om de schaakstukken. Het verhaal over Auga eindigt hierdoor met een open einde. Hoewel dit een mooie mogelijkheid biedt voor een verwerkingsopdracht (vertel hoe het met Auga afloopt), is het goed om hier rekening mee te houden.

Over het boek

Titel: Koningsspel
Auteur: Linda Dielemans
Illustrator: Sanne te Loo
Uitgegeven door: Leopold
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 326

Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen