Opnieuw bewijzen schrijver Benny Lindelauf en illustrator Ludwig Volbeda dat hun werk naadloos op elkaar aansluit. Hele verhalen voor een halve soldaat is een prachtig boek over de kracht van verhalen.

De broers en de oorlog

Zes broers worden een voor een opgeroepen voor het leger, te beginnen bij Oudstebroer. Als het na een tijdje nog niet gelukt is om de oorlog te winnen, wordt ook Tweede Oudstebroer opgeroepen. Dat gaat verder met de volgende broers en het huis wordt steeds minder vol. Op weg naar het front moeten ze zich melden bij wachtpost 7787. Aan iedere toekomstige soldaat vraagt de grenswacht naar een gift voor de Vrede. De broers hebben niet veel om te geven, maar wat ze wél hebben zijn verhalen, dus vertellen ze die aan de wachtpost.

Verhalen die iets met je doen

De oorlog duurt al even en de grenswacht zit al een poos op zijn plek. Het is niet de prettigste plek om te moeten blijven. Hij verliest daardoor zijn eetlust en kan steeds slechter tegen de ondraaglijke hitte. De broers hebben een oplossing voor zijn ongemakken. Ze vertellen hem een verhaal waar hij weer honger van krijgt of waar hij de koude rillingen van zal krijgen. Zo doen alle verhalen iets met de grenswachter. Maar de broers hopen ook niet iets anders met die verhalen te bereiken…

Waar het onmogelijke mogelijk is

Iets wat je in jeugdboeken veel minder vaak ziet dan in kinderboeken, is dat er dingen gebeuren die in werkelijkheid niet mogelijk zijn. De verhalen zijn vaak realistischer geworden. Maar in dit boek, in de verhalen die de broers vertellen, gebeuren wonderlijke en magische dingen. Dingen die alleen in verhalen kunnen gebeuren. Het is een verademing om deze werelden tegen te komen en je mee te laten voeren, even weg uit de realiteit. Daarnaast geven de verhalen interessante aanknopingspunten om je leerlingen over na te laten denken. Is in verhalen alles mogelijk? Of zijn er ook beperkingen? En welke dan?

Illustraties die je laten verwonderen

De illustraties van Ludwig Volbeda voelen als kleine traktaties. Ze zijn net zo verfijnd en magisch als de verhalen zelf en laten je steeds even stilstaan, zodat je ze nog iets beter kunt bekijken. Al met al is het een zeer verzorgd uitgevoerd boek: het is een bijzonder formaat, een interessante verhaallijn – en die betoverende illustraties maken het helemaal af.

Voor wie?

Hele verhalen voor een halve soldaat is geschikt voor leerlingen vanaf 12 jaar met enige leeservaring en gevoel voor en/of interesse in taal. Het is een verhaal vol stof tot nadenken, maar ook met humor door treffende beschrijvingen of grappige namen van personages, zoals een personage dat Niksnut III wordt genoemd.

Het plot wordt niet gedreven door actie en spanning, maar door de verhalen die de broers vertellen. Soms zit daar zeker wat spanning in, maar niet het soort spanning dat de lezer naar het einde van het verhaal helpt. Dat doen de verhalen van de broers zelf.

Over het boek

Titel: Hele verhalen voor een halve soldaat
Auteur: Benny Lindelauf
Illustraties: Ludwig Volbeda
Uitgeverij: Querido
Jaar van verschijnen: 2020
Aantal pagina’s: 279
Voor ervaren lezers vanaf ca. 12 jaar.

Hele verhalen voor een halve soldaat vertelt het verhaal over wat er voorafging aan een het eerder verschenen boek van dezelfde schrijver in illustrator: Hoe Tortot zijn vissenhart verloor.

Deel dit bericht
Lezenslessen