Wat is de invloed van groepsdruk op jongeren? Hoe ver gaan ze om ergens bij te horen? En wat gebeurt er als je denkt dat je niet meer terug kunt? Hierover gaat Vliegen, het sterke debuut van Paulien Weikamp.
Een zomervakantie al in de eerste twee weken verprutsen
Umut verprutst het in de eerste twee weken van zijn zomervakantie al helemaal. Hij gaat joyriden met de auto van zijn ouders en rijdt hem in de prak. Om zijn vader aan geld te helpen om een nieuwe auto te kunnen kopen, neemt hij een baantje, maar dat betaalt slecht. En voor hij het weet begeeft hij zich in criminele kringen. Het is niet wat hij wil, het gebeurt gewoon, alsof hij niet anders kan.
Niet opgemerkt worden
Veel vertrouwen in Umut heeft zijn familie niet. Ze zien dat het misgaat, dat hij hele avonden of nachten verdwijnt, maar veel aandacht voor hem is er niet. Die is er wel voor Umuts tweelingbroer Ilyas. Hij heeft een ongeluk gehad en is afhankelijk van zorg. Zijn ouders zijn vooral bezig met Ilyas en Umuts succesvolle broer Ömer, die toegelaten is voor de studie geneeskunde. Umut glipt ertussendoor.
Groepsdruk en ergens bij willen horen
Ze wonen in een flat en de jongeren uit het vriendengroepje van Umut hangen vaak bij het bankje. Ze roken, drinken en bedenken plannen om zichzelf te vermaken. Zo besluiten ze dat ze met een auto over het terrein van de visfabriek willen racen. De enige auto die ze kunnen pakken is die van Umuts ouders en dus moedigen de anderen Umut aan om de sleutels te gaan halen. Umut weet dat het geen goed plan is, dat hij het eigenlijk niet moet doen, maar toch pakt hij de sleutels. Ze rijden naar het terrein, waar hij de auto tegen een grote vrachtwagen in de prak rijdt.
Positieve ontmoetingen
Zijn ouders weten niet dat Umut schuldig is, hij heeft ze niets verteld, maar voelt zich rot. Umut besluit om zijn ouders aan geld te helpen voor een nieuwe auto en gaat werken bij de plantsoendienst. Daar ontdekt hij dat het ook anders kan. Er zijn collega’s die het voor hem opnemen en hem zien voor wie hij is. Ook ontmoet hij Linda, een prachtig en mysterieus meisje. Umut wordt verliefd op haar en er ontstaat een bijzondere band tussen de twee. Umut heeft het gevoel dat zij hem begrijpt en door haar kan hij alle ellende soms even vergeten.
Voelbare strijd en spanningen
Wat dit debuut van Paulien Weikamp erg sterk maakt, is dat Umut zich heel bewust is van de grens die hij steeds overgaat. Je voelt de strijd en spanning die hij ervaart. Hij wil helemaal niet in de auto van zijn vader stappen, maar hij doet het toch en als lezer begrijp je en voel je waarom. Umut wil gezien worden, erkenning krijgen. Niet meer die verwijten over alles wat hij niet goed doet en het eeuwige schuldgevoel, maar de bevestiging krijgen waar hij zo naar verlangt.
Voor wie?
Vliegen is een chronologisch verteld verhaal dat regelmatig wordt onderbroken door herinneringen. Hierdoor ontdekt de lezer hoe de band tussen Umut en zijn familie is veranderd en wat er met zijn broer is gebeurd. Het bespreekt herkenbare en belangrijke thema’s zoals groepsdruk en erbij willen horen, maar ook verliefdheid. Het is een rauw verhaal dat ook zeker jongens zal aanspreken, ze zullen die groepsdruk waarschijnlijk ook wel herkennen. Zeer geschikt voor lezers vanaf ca. 13 jaar.
Over het boek
Titel: Vliegen
Auteur: Paulien Weikamp
Uitgegeven door: Querido
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 279
Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.