Sinds dit jaar verschijnen er boeken in de nieuwe serie Querido Glow. Boeken voor alle lezers die gaan over personages uit het hele queer spectrum. Een van die boeken is het heerlijke romantische Dit is best wel een episch liefdesverhaal van Kacen Callender.

Stap in de achtbaan van de liefde

Liefde. Dat is waar het in dit verhaal om draait. Nate is er kapot van dat zijn relatie met Florence (Flo) voorbij is. Zij is vreemdgegaan en verliefd geworden op Lydia en dat betekende het einde van hun relatie. Ze gaan verder als vrienden, maar Nate heeft er moeite mee zijn gevoelens voor Flo te negeren. Dan komt er een nieuwe jongen op school: Oliver James Hernández. Een behoorlijk knappe jongen die gelijk het gesprek van de dag is. Het toeval wil dat hij jaren geleden Nates beste vriend was. Tot er iets gebeurde waar ze allebei niet over willen praten.

Diversiteit met een fijne vanzelfsprekendheid

Binnen de eerste vijftig pagina’s weet de auteur diversiteit al op een aantal manieren te verwerken in het verhaal. Een relatie tussen twee meisjes (nadat een van die meisjes daarvoor een relatie had met een jongen), personages van kleur en een dove jongen die tijdens de lessen gebruik maakt van een doventolk. En het heerlijke van dit verhaal is dat het heel vanzelfsprekend is. Die doventolk is er gewoon, zonder verdere uitleg. En hetzelfde geldt voor de relaties tussen personages van dezelfde sekse. Een afspiegeling van de werkelijkheid zoals je tot nu toe niet vaak tegenkwam in jeugdliteratuur.

Hechte vriendschappen die soms ingewikkeld zijn

Flo en Nate blijven na hun relatie vrienden, goede vrienden zelfs. Ze bespreken veel met elkaar, maar Nate deelt niet dat hij nog steeds gevoelens heeft voor Florence. En ook tussen andere personages speelt deze kwestie. Wanneer is er sprake van een vriendschap en wanneer wordt dit meer? En hoe zit het tussen Nate en Oliver James? Het zijn herkenbare kwesties waar jongeren zelf ook zeker mee te maken hebben of worstelen.

Bestaat er een happy-end in de liefde?

Nate is dol op films en wil later scriptschrijver worden, maar heeft een hekel aan films met een happy-end. Hij gelooft niet dat dit realistisch is. Zijn vader is overleden en zijn moeder heeft het hier jaren later nog steeds erg moeilijk mee. De ouders van Oliver James liggen in scheiding en dat gaat allesbehalve soepel. Zelf heeft Nate ook geen goede ervaring met de liefde en hij durft niet vol overgave van iemand te houden, omdat hij bang is voor de pijn die volgt. De vraag is of hij die angst kan overwinnen of niet.

Voor wie?

Dit is best wel een episch liefdesverhaal zal zeker in de smaak vallen bij leerlingen vanaf 13 jaar die van romantische verhalen houden en al iets verder zijn op het gebied van hun sociaal-emtionele ontwikkeling. Het leert ze dat hokjes niet zo afgebakend zijn als het soms lijkt, dat vriendschappen heel waardevol kunnen zijn en dat liefde iets wonderbaarlijks is als je de goede persoon treft en je het aandurft om helemaal jezelf te zijn. Het verhaal bevat wel een expliciete seksscène die niet voor iedere jongere lezer geschikt zal zijn, maar doordat er in deze scène getoond wordt hoe realistische, liefdevolle en respectvolle seks eruit kan zien, zal dit vooral een positief voorbeeld zijn.

Over het boek

Titel: Dit is best wel een episch liefdesverhaal
Auteur: Kacen Callender
Vertaald door: Annelies Jorna

Uitgeverij: Querido
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 303
Voor lezers vanaf 13 jaar.
Ook verkrijgbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen