Het debuut Voor als je stuk bent van dichter, performer en singer-songwriter Schiavone is een bundel vol kwetsbare gedichten over het leven. Over moeilijke momenten, persoonlijke groei en helen.

Voor als je een beetje stuk bent

Achterop de bundel staat dat Schiavone een boodschap heeft voor iedereen die een beetje stuk is. In deze persoonlijke bundel staan kwetsbare gedichten die onder andere gaan over depressie, liefdesverdriet, verlies, discriminatie, het gevoel er niet bij te horen en eenzaamheid. Maar ook over het (her)vinden van jezelf, helen en weer opstaan. Met name jongeren van kleur en/of jongeren die voor uitdagingen staan in hun leven en bij wie het niet vanzelf gaat, zullen zich kunnen herkennen in deze indringende gedichten.

Rauw en hoopgevend

Schiavone schrijft vanuit haar eigen perspectief over heftige onderwerpen. Haar beschrijvingen zijn raak, komen bij de lezer binnen en maken de pijn uit de eerste hoofdstukken invoelbaar. Langzaam kantelt het geheel, er kom duiding en de gedichten worden hoopvoller naarmate de dichter haar eigen identiteit weet te omarmen. Wie weet hoe het is om met tegenslag om te gaan, zal de gevoelens en emoties begrijpen waar ze over schrijft.

Leesbare teksten, soms met lastige woorden

Er is een grote variatie in vorm in deze bundel: korte gedichten die rake klappen uitdelen en langere teksten die meer op een verhaal lijken, de lezer meenemen en niet meer loslaten. En alles daartussenin. De meeste gedichten uit deze bundel zijn vrij toegankelijk, de metaforen en vergelijkingen kunnen door veel leerlingen waarschijnlijk goed worden geïnterpreteerd, eventueel met hulp van elkaar of de docent. Wel gebruikt de dichter hier en daar woorden die nog niet in het vocabulaire van de leerling voor zullen komen. Daarnaast is er een gedicht in het Surinaams geschreven, wat deze bundel interessant maakt voor leerlingen die deze taal beheersen. Zij zullen zich door dit gedicht gezien voelen.

Een gedicht als gespreksstarter

De bundel geeft de mogelijkheid om over deze zwaardere onderwerpen het gesprek aan te gaan, ook in de klas. Lees de bundel dus ook zeker zelf en gebruik de gedichten om onderwerpen zoals depressie, eenzaamheid en het gevoel er niet bij te horen bespreekbaar te maken in de klas. Denk er ook aan om je collega’s die het vak maatschappijleer geven deze bundel te tippen, zodat zij de gedichten ook kunnen inzetten tijdens hun lessen. Lees hier meer over in onze blog over het schoolbreed inzetten van boeken en dichtbundels.

Voor wie?

Hoewel de gedichten vrij toegankelijk zijn geschreven, zal de dichtbundel in zijn geheel niet alle leerlingen aanspreken om deze zelfstandig te gaan lezen. Met name leerlingen vanaf 13 jaar die al wat meer levenservaring hebben zullen begrijpen waarover de gedichten gaan. Maar eigenlijk zal iedereen, jong en oud, die bekend is met tegenslag, donkere periodes en het proces van weer leren opstaan, veel aan deze bundel hebben. Tot slot is het een waardevol gegeven dat leerlingen van kleur zich zullen herkennen in de schrijfster en de onderwerpen waarover zij dicht.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij Voor als je stuk bent. Het lesmaterialen is kant-en-klaar en bestaat uit drie opdrachten waar de leerlingen uit kunnen kiezen. Daarnaast is er per opdracht aangegeven bij welk referentieniveau en welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen. Meer informatie: Lesmateriaal bij Voor als je stuk bent.

Over de dichtbundel

Titel: Voor als je stuk bent
Schrijver
: Schiavone
Uitgeverij: Pepper Books
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 135
Voor lezers met levenservaring vanaf 13 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen