Ben je op zoek naar een verhaal dat je kunt voorlezen in de klas? Zoek dan niet verder, want ook al vindt Mason het moeilijk om te lezen en te schrijven, vertellen kan hij als de beste.

Ik zal je wat zeggen

Mason Buttle begint zijn zinnen regelmatig met ‘Ik zal je wat zeggen’, maar komt absoluut niet vervelend of belerend over. Je sluit hem vanaf de eerste pagina in je hart, maar niet omdat hij er zo lief of schattig uitziet. Mason is twaalf jaar en trekt meerdere keren per dag een schoon shirt aan omdat hij ontzettend zweet. Niet van dat stinkende zweet, maar van het gutsende zweet. Mason is ook nog eens ontzettend groot, waardoor je niet echt om hem heen kunt. En op school gaat het ook niet echt lekker, want Mason heeft veel moeite met lezen en schrijven. Zijn klasgenoten achtervolgen hem na school en bekogelen hem met lacrosseballen of appels, totdat hij hun bouwval in vlucht. Toch maakt Mason zich er niet echt boos om, want hij weet dat het allemaal nog veel erger kan.

Over verlies. Beng. Bam.

Toen Mason zes jaar was hadden ze bij hem thuis een slecht jaar. Zijn opa ging dood. En daarna zijn moeder. ‘Beng. Bam’, zoals zijn oom Drum zegt. Nu woont Mason met oom Drum en zijn oma in hun bouwval bij de appelboomgaard. In de boomgaard heeft Mason een boomhut, een eigen plek waar hij vaak samen met zijn beste vriend Benny was. Maar sinds hij Benny dood bij de boomhut heeft gevonden, komt hij daar niet meer.

Als je denkt dat het niet veel erger kan

Mason heeft het niet gemakkelijk en de plaatselijke inspecteur blijft hem maar lastigvallen. Hij gelooft Masons verhaal niet en denkt dat Mason iets te maken heeft met de dood van Benny.
Gelukkig ontmoet Mason Calvin: het kleinste, dunste en slimme jongetje van de school. Calvin trekt zich niets aan van het gezweet en het feit dat Mason niet kan lezen, er ontstaat juist een hechte vriendschap. Maar dan lijkt de geschiedenis zich te herhalen en vraagt Mason zich af of hij het ongeluk aantrekt. En natuurlijk laat de inspecteur Mason nu helemaal niet meer met rust.

De waarheid over dit boek

Mason worstelt met letters, maar is een van de beste en vindingrijkste vertellers die je je kunt wensen. Zijn oprechte verhaal en beeldende taal dreunen door, waardoor je precies weet hoe Mason zich voelt. De herkenbare onderwerpen, de bijzondere hoofdpersoon en belangrijke thema’s zorgen ervoor dat dit een uitgelezen boek is om voor te lezen in de klas. Zo’n prachtig, hoopvol boek over verlies, pesten en echte vriendschap gun je iedere leerling.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij De waarheid volgens Mason Buttle. Onze lesmaterialen zijn kant-en-klaar en bestaan uit minimaal drie opdrachten waar de leerlingen uit kunnen kiezen. Daarnaast is er per opdracht aangegeven bij welk referentieniveau en welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen. Meer informatie: lesmateriaal bij De waarheid volgens Mason Buttle.

Over het boek

Titel: De waarheid volgens Mason Buttle
Auteur: Leslie Connor
Vertaling: Annelies Jorna
Uitgever: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 2018
Voor lezers vanaf 11 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen