Een verblijf in Smartpark, een vakantieverblijf en pretpark zonder ouderlijk toezicht, wie wil dat nou niet? In Welkom in Smartpark van Mirjam Mous lees je dat dat nog best wel eens tegen kan vallen…

Vier jongeren onderweg naar Smartpark

Vier totaal verschillende jongeren ontmoeten elkaar in de boot naar het eiland waarop Smartpark is gevestigd. Gijs begeeft zich het liefst in online gamewereld. Luus kan niet zonder haar telefoon en maakt voortdurend selfies. Hailey zoekt de grenzen op door stunts uit te halen die ze op TikTok deelt. En Delano heeft het schoolsysteem gehackt.

Een zeer geavanceerd park

De jongeren worden in het bijzondere park ontvangen door een robot. Die brengt ze naar hun verblijf. Volwassenen die toezicht houden zijn er niet, want de apparaten die in het park gebruikt worden zijn zo slim dat ouderlijk toezicht niet nodig is. Op de dag van aankomst vermaken de jongeren zich uitstekend, maar daarna slaat de sfeer om.

Kun je robots vertrouwen?

Het lijkt wel alsof de robots zich beledigd voelen. Ze veranderen plotseling in moordlustige machines en Gijs, Luus, Hailey en Delano moeten vechten voor hun leven. Ondertussen ontdekken ze steeds meer verontrustende feiten over het park…

Actuele vraagstukken

Wat Mirjam Mous als geen ander kan, is aansluiten bij de actualiteit. In haar verhaal komen TikTok en Instagram voor, maar ook ChatGPT. Hoe is het als je altijd maar likes krijgt bij alles wat je doet en dan ineens niet meer? Of hoe is het om ineens face-to-face met anderen te moeten communiceren, terwijl je dat veel liever digitaal doet? En hoe slim kunnen robots worden? Zijn ze in staat om de macht over te nemen?

Voor wie?

Welkom in Smartpark is verschenen in de Best of YA XS-reeks, dunne boekjes die de drempel om te lezen voor veel jongeren verlagen. Het perspectief in dit verhaal wisselt steeds tussen de jongeren, waardoor je iedereen goed leert kennen.

Toch blijft het geheel, waarschijnlijk door de beperkte omvang van het verhaal, wat oppervlakkig en minder genuanceerd dan ik van Mous gewend ben. Voor jongeren vanaf de brugklas die een leesweerstand ervaren is dit spannende, dunne boekje zeker een aanrader, maar wie al meer leeskilometers heeft gemaakt of al fan is van de boeken van Mous zou ik eerder Boy 7 of Otis’ redding van dezelfde auteur aanraden.

Over het boek

Titel: Welkom in Smartpark
Auteur: Mirjam Mous
Uitgegeven door: Best of YA
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 103
Geschikt voor leerlingen vanaf de brugklas.

Deel dit bericht
Lezenslessen