Sams wereld staat op z’n kop als zijn vader wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wat zo’n gebeurtenis met jongeren kan doen, beschrijft Esther Walraven op vlotte wijze in Wind, dat verscheen in de Best of YA XS-reeks.

Sams wereld staat op z’n kop als zijn vader wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wat zo’n gebeurtenis met jongeren kan doen, beschrijft Esther Walraven op vlotte wijze in Wind, dat verscheen in de Best of YA XS-reeks.

Een grote schok

De band tussen Sam en zijn vader is altijd heel sterk geweest. Ze kunnen altijd alles bespreken. Sams moeder is overleden toen hij nog heel jong was en zijn vader stond altijd voor hem klaar. Met zijn vader heeft hij het kitesurfen ontdekt en ze trekken er regelmatig samen op uit. Maar dat verandert allemaal plotseling als zijn vader op non-actie wordt gesteld en thuis komt te zitten. Hij wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag en doet niets anders dan apathisch op de bank hangen. Sam heeft geen idee wat hij met hem aan moet. 

Aan het werk op Vlieland

Na zijn examens gaat Sam naar Vlieland om kitesurfles te geven. Met moeite laat hij zijn vader achter. Hij voelt zich er rot over, maar kan ook niet veel anders. Het liefst laat Sam alle ellende van thuis achter op het vasteland, maar dat lukt niet. De situatie van zijn vader achtervolgt hem, helemaal als hij de vijftienjarige Cheyenne ontmoet en gevoelens voor haar krijgt. 

De impact van seksueel grensoverschrijdend gedrag

De gevoelens zijn wederzijds, maar Sam houdt alles af. Cheyenne is minderjarig en als er één ding is dat hij van zijn vader heeft geleerd…. Iedere keer als hij samen met Cheyenne is en het intiemer wordt, blokkeert Sam. Dit kán niet. Ze is te jong. 

Interessante en boeiende invalshoek

Esther Walraven schreef met Wind een interessant verhaal over de band met je familie, de invloed van ondoordachte acties in het verleden, #metoo en de waarde van open communicatie. Door het grensoverschrijdende gedrag bij een ouder te laten plaatsvinden, creëert Walraven ruimte om te reflecteren op wat er is gebeurd door jongeren zelf. Hoe zouden zij hiermee omgaan? Hoe kun je een dergelijke situatie voorkomen? De verhaallijn speelt zich af tijdens de zomer rond een kitesurfschool, waardoor het ook voldoende luchtigheid bevat en geen loodzwaar verhaal is geworden. 

Voor wie?

Wind is verschenen in de Best of YA XS-reeks en dat betekent dat het de omvang van een novelle heeft. Het is toegankelijk geschreven, maar gaat naast het kitesurfen en de verliefdheid over een serieus onderwerp waar leerlingen op sociaal-emotioneel gebied aan toe moeten zijn. Daardoor is het met name geschikt voor lezers vanaf ca 14 jaar. 

Over het boek

Titel: Wind
Auteur: Esther Walraven
Uitgeverij: Best of YA
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 93

Voor lezers vanaf ca. 14 jaar. 

Deel dit bericht
Lezenslessen