Een jaar geleden zette ik de knop om: Lezenslessen.nl stond online. Tijd om terug te blikken, want wat een mooi jaar was dit!

Hoe het begon

Ik werkte al een aantal jaren als freelancer op het gebied van leesbevordering toen de website Leesplein, waar ik al langere tijd voor werkte, ophield te bestaan. Inmiddels wist ik veel over de boeken die de afgelopen jaren waren uitgekomen voor lezers tussen de 12 en 15 jaar. Ik wilde iets doen met die kennis en weet uit ervaring dat docenten een belangrijke rol spelen met betrekking tot de leeservaring en ontwikkeling van leerlingen.

De voorbereidingen

De volgende stap was onderzoeken en informeren bij docenten waar zij behoefte aan hebben. Hoe kan ik ze ondersteunen om het leesonderwijs leuker, makkelijker en beter te maken? Een van de terugkerende antwoorden was dat docenten Nederlands behoefte hebben aan lesmateriaal bij specifieke jeugdboeken.

Enthousiast ging ik aan de slag. Ik dacht na over op welke manier ik docenten kan inspireren en ondersteunen, maar zeker ook ontlasten. De berichten over de hoge werkdruk in het onderwijs waren me niet ontgaan en ik wil graag bijdragen aan het verminderen van die werkdruk. Ik ontwikkelde de eerste concepten voor het lesmateriaal, legde dit voor aan een aantal docenten en bleef door ontwikkelen totdat we tevreden waren.

Wat er nog meer nodig was

Ondertussen begon mijn plan steeds meer vorm te krijgen. Ik bedacht de naam Lezenslessen en er ontstond een beeld van een waardevol online platform. Een plek waar niet alleen lesmaterialen te vinden zijn, maar ook boekentips en inspiratie voor het leesonderwijs. Een plek waar docenten informatie kunnen vinden, waar ik ze kan ondersteunen bij de zoektocht naar dat ene perfecte boek voor de leerling die tegen lezen opziet. Of juist een boek voor de leerling die heel graag leest en toe is aan meer uitdaging. Een centrale plek waar jij terecht kunt voor boekentips en achtergrondinformatie.

En steeds hield ik ook de leerling in mijn achterhoofd. Wat is ons gezamenlijke doel voor de leerling? Ik kwam uit op waardevol onderwijs geven, leerlingen voorbereiden op de rest van hun leven en ze zelfredzaam maken. Verhalen lenen zich daar uitstekend voor. Ze laten leerlingen zichzelf en de wereld om hen heen ontdekken, leerlingen vullen hun rugzak met kennis en ervaring en gebruiken dit als basis van waaruit ze het leven verder ontdekken.

De eerste fase

Ik ontwikkelde een website waar in eerste instantie alleen boekentips en inspiratieblogs op stonden en die werd ontzettend goed ontvangen! Er is vanaf het begin veel aandacht geweest voor Lezenslessen en dat heeft mij veel vertrouwen gegeven. De eerste maanden verschenen er regelmatig nieuwe boekentips en blogs online, terwijl ik werkte aan de lesmaterialen. Eind oktober was het zover en lanceerde ik de eerste lesmaterialen bij specifieke jeugdboeken. Opnieuw was er veel aandacht voor Lezenslessen. Een hele fijne start!

Een trotse terugblik

Een jaar na de lancering staan er 29 boekentips en 18 inspiratieblogs online. Daarnaast zette ik waardevolle samenwerkingen op met diverse uitgeverijen, ontwikkelde ik bij 19 jeugdboeken lesmateriaal en stelde ik het allereerste lespakket samen. De lesmaterialen beginnen hun weg naar de klaslokalen steeds beter te vinden en de reacties zijn erg positief!

“Als docent is het makkelijk om met deze lessen te werken: ze zijn gestructureerd, enthousiasmerend en voorzien van een doelenlijst.”

Koko ter Haar – docente Nederlands

Een van de leukste acties van het afgelopen jaar vond ik de samenwerking met Geef een boek cadeau. Dit was een groot succes, het lesmateriaal bij Koning van Katoren werd bijna 400 keer gedownload!

Een vooruitblik

Natuurlijk ga ik door met het delen van boekentips en inspiratieblogs en blijf ik werken aan lesmaterialen en lespakketten. Ook ben ik voorzichtig begonnen met het maken van video’s en daar wil ik de komende tijd mee doorgaan. Daarnaast heb ik nog voldoende plannen voor Lezenslessen voor de komende jaren, ik heb er zin in!

Zijn er dingen waar jij behoefte aan hebt op het gebied van leesonderwijs? Laat het weten, dan nemen we dat mee in de verdere ontwikkeling van Lezenslessen!

Dank je wel

Tot slot een dikke dank je wel voor jou. Bezoeker van Lezenslessen.nl, ontvanger van de nieuwsbrief of volger op sociale media. Jouw interesse en betrokkenheid zorgen ervoor dat ik gemotiveerd blijf om door te werken en mooie, bruikbare content te ontwikkelen bij jeugdboeken die jij kunt inzetten om je leerlingen nog beter op de rest van hun leven voor te bereiden. Dus: Dank je wel!

Deel dit bericht
Lezenslessen