Omslag IJzerkop

Boek van de Maand

De levens van Lanya

Marjam Oldenhave

Een aangrijpend verhaal over moed hebben om je eigen leven te leiden.

Over het boek

Lanya’s ouders vluchten met hun gezin naar Nederland. Lanya komt in een pleeggezin terecht. Haar ouders zitten op dat moment in een asielzoekerscentrum. Pas na zeven jaar krijgt het gezin een verblijfsvergunning, worden ze als gezin herenigd en kunnen ze een eigen huis betrekken. Haar ouders verwachten dat alles weer wordt zoals het was in Irak, maar Lanya kan dat niet meer. Ondanks hun beloften dat ze haar school mag afmaken, plannen ze toch een reis naar Irak, waar Lanya kennis zal maken met een man. Haar toekomstige echtgenoot. Lanya verbreekt alle contact met haar familie en duikt onder.

Leesniveau en onderwerpen

Leesniveau: **
De levens van Lanya is een erg goed geschreven verhaal dat je lang bij zal blijven. Het verhaal wordt verteld door Lanya zelf, alsof ze met je in gesprek is. Zij deelt haar levensverhaal in chronologische volgorde. Het is eerlijk, gedetailleerd en ze draait niet om de feiten heen.

Onderwerpen
Uithuwelijken, Iraaks-Koerdische cultuur, familie, persoonlijke ontwikkeling, waargebeurd.

Meer ontdekken

Boekentip

Meer informatie over dit verhaal vind je in onze boekentip.

Blogafbeelding bij De Tunnel van Anna Woltz

Over Boek van de Maand

Wat is Boek van de Maand en hoe gebruik je het? Dat lees hier.

Koop dit boek

Praat je over boeken? Dan is het belangrijk dat deze ook fysiek aanwezig zijn in de klas en leerlingen deze eventueel ook direct kunnen lenen.

Schaf dit boek aan via deze affiliatelink naar Libris.nl en steun daarmee je lokale boekhandel en Lezenslessen.

Lezenslessen