Jakob is smoorverliefd op Julia en heeft daardoor een probleem. Julia is namelijk het liefje van zijn broer Esse. Dat is de basis van het broeierige verhaal Julia en mijn broer en ik van Herman van de Wijdeven.

Aan het begin van het boek De laatste verhalenverteller van Donna Barba Higuera is het 2061 en de familie van Petra maakt zich op om te vertrekken vanuit Mexico naar de onbekende planeet Sagan, want de aarde zal getroffen worden door een allesvernietigende komeet.

Ruimteschip

De familie van Petra komt binnen in een futuristisch ruimteschip waar ze plaats moeten nemen in capsules waar ze de komende honderden jaren in een soort van slaaptoestand doorbrengen tot ze op Sagan zijn.

De laatste verhalenverteller

Als Petra wakker wordt, is alles anders. Haar familie is weg. Iedereen is gehersenspoeld. Er zijn nog maar een paar mensen en verder zijn er vreemde agressieve wezens om haar heen. Ze is de enige die nog alles weet van het leven op de aarde. Maar ze raakt niet in paniek. Koelbloedig besluit ze het enige juiste te doen: haar kennis over haar wereld en vooral haar verhalen delen met de andere mensen in het ruimteschip. Haar oma Lita heeft haar zoveel verhalen, cuentos, verteld en Petra is de enige die ze nog kan doorvertellen. Zo probeert ze een uitweg te vinden uit haar penibele situatie.

Sciencefiction en volksverhalen

Op basis van de cover krijg je niet direct een goede indruk van dit verhaal. Het is een bijzondere combinatie van traditionele volksverhalen en high tech, plantkunde, robots en buitenaards leven. De verhalen die Petra vertelt bevatten levenslessen die gaan over hoe het is om mens te zijn in al zijn verscheidenheid, met zijn tekortkomingen en complexe gevoelens. Juist die combinatie maakt het interessant en het prikkelt de fantasie.

Voor wie?

Dit boek is vooral geschikt voor ervaren lezers, want het taalgebruik is af en toe best ingewikkeld en abstract. Er staan ook vrij veel Spaanse woorden in die niet altijd vertaald worden. Uit de context kun je wel vaak de betekenis achterhalen. Lezers vanaf 13 jaar die houden van een flinke portie techniek, aliens en avontuur zullen van dit boek smullen. Het doet ook denken aan het tweeluik Quotum en Semper Sol van Marloes Morshuis (ook 13+).

Over het boek

Titel: De laatste verhalenverteller
Auteur: Donna Barba Higuera
Illustrator: Marry van Baar
Vertaald door: Adiëlle Westercappel
Uitgegeven door: Querido
Jaar van verschijnen: 2024
Aantal pagina’s: 328

Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen