Jakob is smoorverliefd op Julia en heeft daardoor een probleem. Julia is namelijk het liefje van zijn broer Esse. Dat is de basis van het broeierige verhaal Julia en mijn broer en ik van Herman van de Wijdeven.
Jakob is smoorverliefd op Julia en heeft daardoor een probleem. Julia is namelijk het liefje van zijn broer Esse. Dat is de basis van het broeierige verhaal Julia en mijn broer en ik van Herman van de Wijdeven.

De snikhete zomer

Julia en mijn broer en ik speelt zich af tijdens een snikhete zomer in een dorpje. Die beklemmende weersomstandigheden zet de toon voor het verhaal, waarin de personages niet de gemakkelijkste weg kiezen.

Een onmogelijke liefde

Die broeierige sfeer hangt ook tussen Jakob en Julia, de vriendin van Jakobs broer Esse. Jakob is tot over zijn oren verliefd op Julia, maar weet dondersgoed dat hij geen enkele kans maakt. Julia en Esse horen bij elkaar. Juliaenesse, zegt iedereen in één adem. Maar Julia zoekt Jakob ook regelmatig op, ze praten over van alles, behalve over Esse. Het zorgt voor verwarring bij Jakob.

Alle aandacht voor Esse

Esse is degene die in hun gezin en in het dorp alle aandacht krijgt. Hij is de goede voetballer die later profvoetballer zal worden. Voor hem is iedereen bang, hij is de baas van de groep en geeft iedereen bijnamen die lijken op scheldwoorden, zoals Mug, Eenoog en Kilo. 

Maar Esse heeft ook zwakke plekken en wordt verleid om drugs te gebruiken om beter te kunnen presteren op het veld. In ruil voor de gratis middelen moet hij het spul gaan verkopen. Als Jakob daar via Julia over hoort wil hij de held uithangen en Esse uit die problemen halen. Hij heeft alleen geen flauw benul van waar hij zich mee bemoeit…

Sfeervol verhaal over gezien willen worden

Herman van de Wijdeven heeft een zeer sfeervol verhaal geschreven over gezien willen worden. Het doet door de schrijfstijl en het onderwerp denken aan Tegenwoordig heet iedereen sorry van Bart Moeyaert en door de thematiek aan Vliegen van Paulien Weikamp.

Voor wie?

Julia en mijn broer en ik is een goed geschreven en gelaagd verhaal dat met name geschikt is voor de ervaren lezer vanaf ca. 13 jaar. Als lezer voel je de onderlinge spanningen, de frustratie en de wens van Jakob om ook gezien te worden en voel je de drukkende hitte van de zomerdagen. Voor een goed begrip van het verhaal moet je echter wel tussen de regels door kunnen lezen, reflecteren over wat er gebeurt en wat dat betekent. Niet alles wordt expliciet benoemd, waardoor het verhaal best uitdagend is. 

Over het boek

Titel: Julia en mijn broer en ik
Auteur: Herman van de Wijdeven
Uitgegeven door: Querido
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 183

Voor ervaren lezers vanaf ca. 13 jaar

Deel dit bericht
Lezenslessen