Blogafbeelding bij Girl6 van Mirjam Mous

Boy 7 is al jarenlang een populaire titel in de onderbouw, maar dat is een vrij dik boek. Voor leerlingen voor wie dit een drempel vormt, is er nu Girl 6. Een veel dunner boekje met een vergelijkbaar mysterie en dezelfde beklemmende, spannende sfeer.

Best of YA XS

Girl 6 van Mirjam Mous is het eerste boek in de XS-reeks van Best of YA. De titel doet direct denken aan haar populaire verhaal Boy 7, maar er is een groot verschil. Girl 6 is een dun boekje, een leessnack, zoals de uitgever het promoot. Hiermee wordt ingespeeld op de behoefte aan kwalitatief goede, dunne boeken om de drempel om te gaan lezen voor jongeren te verlagen. Een boek uitlezen kan voor leerlingen al een hele prestatie zijn. Als een verhaal dan ook nog weet te boeien, zorgt dit voor een belangrijke positieve leeservaring. En met Girl 6 is de kans op zo’n prettige leeservaring groot.

Summer, Dez en Mayca

In Girl 6 volgt de lezer drie jongeren die in eerste instantie niets met elkaar te maken lijken te hebben.

De onhandige Summer woont met haar moeder in Amsterdam. Wanneer Summer en haar moeder horen dat haar opa Carl ernstig ziek is, vliegen ze meteen naar Amerika om samen te kunnen zijn. Tijdens haar verblijf loopt Summer door een val een hersenkneuzing op, waardoor ze niet naar huis kan vliegen en voorlopig in Amerika moet blijven.

Dez is een jonge blogger met journalistieke ambities. Hij ontmoet Summer op school en is ervan overtuigd dat ze elkaar eerder hebben gezien en gesproken. Maar Summer is niet wie hij denkt dat ze is, want hij noemt haar Mayca.

Mayca is dakloos en heeft Dez ontmoet tijdens zijn vakantie. Hij nam haar mee naar zijn hotelkamer omdat hij graag een artikel voor zijn blog wilde schrijven over dakloze jongeren. Hij heeft haar een voorschot gegeven op de vergoeding die ze hebben afgesproken, maar Mayca is nooit komen opdagen.

Opvallende gelijkenissen

Dez is verward. Summer lijkt écht op Mayca. Ze heeft dezelfde stem, beweegt op dezelfde manier en er is nog iets opvallends dat hij opmerkt. Hij deelt zijn observaties met Summer, die hem eerst niet gelooft. Toch weet Dez haar te overtuigen, er klopt iets niet en dat voelt Summer ook. Dez stelt voor op onderzoek uit te gaan en Summer stemt daarmee in.

Geen eenvoudig verhaal

Girl 6 zit zoals veel van Mous’ boeken vol mysterie en dit wordt goed uitgewerkt via de verschillende perspectieven waarin de lezer zich gemakkelijk kan verplaatsen. In eerste instantie is het onduidelijk wat de personages met elkaar te maken hebben. Dat kan voor een minder ervaren lezer even zoeken zijn. Ook is niet direct duidelijks op welk moment in de tijd de fragmenten zich afspelen. De lezer zal zelf dus wat puzzelstukjes moeten leggen om het hele verhaal te kunnen overzien. Het voordeel van dit verhaal is dat het kort is, het beslaat 104 pagina’s. Lezers die zoeken naar houvast in het verhaal, zullen relatief snel oplossingen vinden, terwijl ze ervaring opdoen met verhalen die niet chronologisch verteld worden.

Zonder spoilers voor Boy 7

Hoewel het verhaal in Girl 6 zich later in de tijd afspeelt, kan het goed ingezet worden als opstapje naar het dikkere boek Boy 7. Wie beide verhalen leest zal wat namen herkennen, zoals die van het echtpaar Rogers, maar Girl 6 geeft zo goed als niets weg over het verhaal in Boy 7. Wel maakt de lezer kennis met de kenmerkende schrijfstijl van Mirjam Mous en de manier waarop zij technologie en science fiction-achtige verhaallijnen schetst. Wie Girl 6 een goed boek vindt, zal het nog iets meer gelaagde Boy 7 ook zeker graag lezen. En zo help je je leerling met een leesweerstand via een dun boek naar twee positieve leeservaringen.

Voor wie?

Girl 6 is dun, leest vlot door en is interessant voor lezers vanaf ca. 12 jaar die houden van spanning en mysterie. Het boeit tot de laatste pagina. Hoewel het voor minder ervaren lezers niet per se een makkelijk verhaal is om te lezen, is het wel een boek dat je deze lezers kunt tippen. Met relatief minder moeite dan bij een dik boek zullen ze ervaring opdoen met literaire kenmerken waarmee ze in hogere leerjarenjaren zeker weer te maken krijgen.

Door leerlingen Girl 6 aan te reiken geef je ze toegang tot een toegankelijk, spannend en tof verhaal dat hun leeservaring verrijkt. En willen ze meer van dit soort verhalen? Dan is Boy 7 uiteraard een waardige opvolger.

Over het boek

Titel: Girl 6
Auteur: Mirjam Mous
Uitgeverij: Best of YA
Jaar van verschijnen: 2021
Aantal pagina’s: 104
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.
Ook beschikbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen