Wat als er in je dorp iets heftigs gebeurt en je ontdekt iets waardoor het erop lijkt dat je vader er iets mee te maken heeft? Dat overkomt Joes in Vreemdeling, een inhoudelijk sterke Kluitman-novelle, geschreven door Maurits van Huijstee.

Wat als er in je dorp iets heftigs gebeurt en je ontdekt iets waardoor het erop lijkt dat je vader er iets mee te maken heeft? Dat overkomt Joes in Vreemdeling, een inhoudelijk sterke Kluitman-novelle, geschreven door Maurits van Huijstee. 

Gevlucht uit Syrië

Joes (Yousef) woont met zijn vader in een klein dorp. Ze zijn tien jaar geleden gevlucht uit Syrië. Zijn vader runt nu een snackbar, waar Joes vaak helpt. Joes voelt zich thuis in Nederland en realiseert zich dat hij eigenlijk niets weet over zijn geboorteland. Hij was nog erg jong toen hij naar Nederland kwam. In de snackbar is zijn vader altijd vrolijk en vriendelijk, maar thuis lijkt hij iets te verbergen in de kluis onder zijn bureau.

In opstand

Als er in het dorp een demonstratie georganiseerd wordt tegen de komst van asielzoekers, gaat Joes samen met zijn beste vriend Ties kijken. De leuzen tegen buitenlanders en voor ‘eigen volk eerst’ bevreemden Joes. Hebben ze het over hem?

Een heftige gebeurtenis

De dag na de demonstratie tegen het asielzoekerscentrum wordt de organisator dood gevonden. Er wordt gedacht dat hij vermoord is en als Joes iets vindt dat erop duidt dat zijn vader hier iets mee te maken kan hebben, weet hij niet meer wat hij moet geloven…

Een lastige schoolopdracht

Ondertussen probeert Joes voor een opdracht voor school meer te weten te komen over zijn achtergrond en vindt zijn vader het tijd om hem meer te vertellen over hun verleden. Op die manier maakt de lezer kennis met de heftige en de mensonterende omstandigheden in Syrië en wordt duidelijk waarom daarover zo weinig naar buiten komt.

Net als in Doe of sterf heeft Van Huijstee een belangrijk stuk informatie verwerkt in het verhaal, waardoor de lezer nieuwe kennis opdoet.

Inhoudelijk sterk en knap geschreven

Vreemdeling gaat over een zeer actueel onderwerp. In dit verhaal laat Maurits van Huijstee zien waarom het belangrijk is dat we vluchtelingen opvangen, wat de reden kan zijn dat ze zijn gevlucht en hoe het is om als nieuwe Nederlander te zien dat mensen in nood uit jouw geboorteland niet welkom zijn. Het verhaal is spannend, meeslepend, herkenbaar en ook nog informatief, zonder dat het belerend overkomt. 

Voor wie?

Dit verhaal wordt, op het eerste hoofdstuk na, in chronologische volgorde verteld vanuit het perspectief van Joes. Het is erg toegankelijk en beschrijft veel herkenbare situaties, waardoor het geschikt is voor leerlingen vanaf ca. 13 jaar. Het verhaal zal minder ervaren lezers aanspreken, maar ook lezers met meer leeservaring die zin hebben in een dun boekje. Het verhaal heeft voldoende in zich om beide doelgroepen te boeien.

Over het boek

Titel: Vreemdeling
Auteur: Maurits van Huijstee
Uitgeverij: Kluitman
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 104

Voor lezers vanaf ca. 13 jaar. 

Deel dit bericht
Lezenslessen