In Nederland werd uitgekeken naar de vertaling van de graphic novel Heartstopper van Alice Oseman, waarvan nu meerdere delen zijn verschenen. Het verhaal begint met een warme vriendschap tussen twee jongens, maar al snel gaan er meer gevoelens een rol spelen.

Een nieuw schooljaar

Het afgelopen schooljaar was voor Charlie niet makkelijk. Op de jongensschool waar hij zit, werd hij gepest nadat hij werd gedwongen om uit de kast te komen. Gelukkig lijkt het pesten nu gestopt te zijn.

De school voert gemengde klassen in, met leerlingen uit verschillende leerjaren. Zo ontmoet Charlie Nick, die één jaar ouder is en een van de rugbyhelden van de school. Even is Charlie bang dat Nick net als alle andere pestkoppen is, omdat hij hem iedere dag opmerkt en begroet, maar Nick blijkt gewoon aardig te zijn.

Goede vrienden

Charlie en Nick zien elkaar dagelijks en al snel ontstaat er een vriendschap. Nick nodigt Charlie uit voor het rugbyteam als hij ziet hoe hard Charlie kan rennen. Het wekt wat weerstand op bij de andere teamleden, want Charlie is totaal niet zoals de andere rugbyers, maar hij krijgt een kans. Nick legt hem alles uit over het spel en samen oefenen ze op de verschillende technieken.

Warme en verwarrende gevoelens

Charlie ontdekt dat hij meer voelt voor zijn nieuwe vriend. Niet echt handig, want Nick is vast hartstikke hetero. Charlie is niet de enige die daarvan overtuigd is, ook zijn vrienden geven hem geen enkele kans bij Nick. Maar voelt Nick echt niets voor Charlie? Het is een mooi en warm verhaal over elkaar leren kennen, ontdekken wat je voor de ander voelt en de zoektocht op wie je wel of niet verliefd kunt worden.

Belangrijke onderwerpen

De serie Heartstopper gaat over veel meer dan alleen een verliefdheid tussen twee jongens. Het gaat in het eerste deel ook over pesten, fysiek geweld en verbale homofobie. In de delen die volgen worden ook steeds weer belangrijke thema’s besproken. Hoe reageren vrienden en andere klasgenoten op hun relatie? Hoe voelt het als een van je ouders er niet voor je is? Daarnaast worden de onderwerpen als zelfbeschadiging en eetstoornissen op een heldere wijze bespreekbaar gemaakt, waarbij ook duidelijk wordt wat de omgeving kan doen voor iemand die hiermee worstelt.

Laat leerlingen weten dat deze onderwerpen in dit verhaal besproken worden als je deze graphic novels tipt. Leerlingen die hier, bijvoorbeeld door vervelende ervaringen, liever niet over lezen, kunnen ervoor kunnen kiezen om niet aan de serie te beginnen.

Geschikt voor in de klas?

Het lezen van graphic novels gebeurt inmiddels al op aardig wat scholen, maar niet alle graphic novels zijn geschikt voor de onderbouw. Heartstopper is wel heel geschikt voor deze doelgroep. Het is een hartverwarmend, toegankelijk verhaal over diversiteit. Zowel in de tekst als in de tekeningen wordt vrij expliciet duidelijk gemaakt wat er gebeurt. Deze twee elementen samen vormen het verhaal, waardoor de lezer oefent met het interpreteren van zowel de tekst als de illustraties.

Ook op Netflix

Heartstopper is ontzettend populair en waarschijnlijk zal dat niet minder worden nu het eerste deel van de serie ook op Netflix staat. Het is interessant om bijvoorbeeld de eerste aflevering samen met je leerlingen te bekijken, nadat je dat deel van de graphic novel hebt gelezen. Zijn er verschillen? Wat vinden ze erg goed uitgewerkt? Valt er iets op aan het verhaal? Wie zou verder willen lezen en kijken? Lees je dan eerst de graphic novel? Of kijk je eerst de serie?

Zoals hierboven beschreven, bespreekt het verhaal onderwerpen die voor sommige jongeren vervelende herinneringen kunnen ophalen. Om te voorkomen dat dit gebeurt tijdens de les kun je een week voordat je aan de slag gaat met dit verhaal aankondigen wat je van plan bent. Geef aan dat dit verhaal de onderwerpen homofobie en fysiek geweld bespreekt en laat leerlingen weten dat ze het de komende week (eventueel anoniem) bij je kunnen aangeven als ze moeite hebben met dit onderwerp, zodat jij je programma kunt aanpassen.

Voor wie?

Door de toegankelijke vorm en het onderwerp is Heartstopper een heel geschikte graphic novel voor leerlingen vanaf 12 jaar die je kennis wilt laten maken met dit genre. Daarnaast is het erg geschikt voor leerlingen die een grote weerstand ervaren bij het lezen van verhalen. De illustraties werken drempelverlagend en na het lezen van dit verhaal heeft de leerling er hoogstwaarschijnlijk een positieve leeservaring bij.

Gelukkig zijn er inmiddels vier delen in deze serie verschenen, zodat je enthousiaste leerlingen aan het lezen kunt houden. En wie weet zijn ze na deze serie toe aan een meer gelaagde graphic novel als Noem me Nathan of verhalende fictie met een vergelijkbaar thema, zoals Dit is best wel een episch liefdesverhaal.

Over de graphic novel

Titel: Heartstopper
Auteur & illustrator: Alice Oseman
Vertaald door: Niels van Eekelen
Uitgever: Best of YA
Jaar van uitgave: 2021
Aantal pagina’s: 288
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen