In Nederland werd uitgekeken naar de vertaling van de graphic novel Heartstopper van Alice Oseman, waarvan nu het eerste deel is verschenen. Een verhaal over een warme vriendschap tussen twee jongens, waarbij meer gevoelens een rol gaan spelen.

Een nieuw schooljaar

Het afgelopen schooljaar was voor Charlie niet makkelijk. Hij zit op een jongensschool en werd gepest nadat hij werd gedwongen om uit de kast te komen. Gelukkig lijkt het pesten nu gestopt te zijn.

Op school voeren ze gemengde klassen in, met leerlingen uit verschillende leerjaren. Zo ontmoet Charlie Nick, een jongen uit één klas hoger en een van de rugbyhelden van de school. Even is Charlie bang dat Nick net als alle andere pestkoppen is, omdat hij hem iedere dag opmerkt en begroet, maar hij blijkt gewoon aardig te zijn.

Goede vrienden

Iedere dag zien Charlie en Nick elkaar en al snel ontstaat er een vriendschap. Nick nodigt Charlie uit voor het rugbyteam als hij ziet hoe hard Charlie kan rennen. Het wekt wat weerstand op bij de andere teamleden, want Charlie is totaal niet zoals de andere rugbyers, maar hij krijgt een kans. Nick legt hem alles uit over het spel en samen oefenen ze. Charlie blijkt er best goed in te zijn.

Warme en verwarrende gevoelens

Charlie ontdekt dat hij meer voelt voor zijn nieuwe vriend. Niet echt handig, want Nick is vast hartstikke hetero. Charlie is niet de enige die daarvan overtuigd is, want zijn vrienden geven hem geen enkele kans bij Nick. Maar voelt Nick echt niets voor Charlie? Het is een mooi en warm verhaal over elkaar leren kennen en ontdekken wat je voor de ander voelt.

Geschikt voor in de klas?

Het lezen van graphic novels gebeurt inmiddels al op aardig wat scholen, maar niet alle graphic novels zijn geschikt voor de onderbouw. Heartstopper is wel heel geschikt voor deze doelgroep. Het is een hartverwarmend, toegankelijk verhaal over diversiteit. Zowel in de tekst als in de tekeningen wordt vrij expliciet duidelijk gemaakt wat er gebeurt. Deze twee elementen samen vormen het verhaal, waardoor de lezer oefent met het interpreteren van zowel de tekst als de illustraties.

Voor wie?

Door de toegankelijke vorm en het onderwerp van het verhaal is Heartstopper een heel geschikte graphic novel voor leerlingen vanaf 12 jaar die je kennis wilt laten maken met dit genre. Daarnaast is het erg geschikt voor leerlingen die een grote weerstand ervaren bij het lezen van verhalen. De illustraties werken drempelverlagend en na het lezen van dit verhaal heeft de leerling er hoogstwaarschijnlijk een positieve leeservaring bij.

Gelukkig is het tweede deel van Heartstopper ook al verschenen en komt het derde deel in januari 2022 uit, zodat je enthousiaste leerlingen aan het lezen kunt houden. En wie weet zijn ze na deze serie toe aan een meer gelaagde graphic novel als Noem me Nathan of verhalende fictie met een vergelijkbaar thema, zoals Dit is best wel een episch liefdesverhaal.

Over de graphic novel

Titel: Heartstopper: deel 1
Auteur & illustrator: Alice Oseman
Vertaald door: Niels van Eekelen
Uitgever: Best of YA
Jaar van uitgave: 2021
Aantal pagina’s: 288
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen