Jakob is smoorverliefd op Julia en heeft daardoor een probleem. Julia is namelijk het liefje van zijn broer Esse. Dat is de basis van het broeierige verhaal Julia en mijn broer en ik van Herman van de Wijdeven.

Lolly’s broer is omgekomen door bendegeweld en vanaf dat moment is Lolly zichzelf kwijt. In De sterren onder onze voeten van David Barclay Moore gaat het over wat zo’n groot verlies met je kan doen.

Een rauwe vorm van leven

Lolly woont samen met zijn moeder in een flat in de New Yorkse wijk Harlem. Een wijk waar veel armoede heerst, mensen wanhopig van daken springen en waar de aanwezigheid van bendes heel normaal is. Lolly en zijn vriend Vega zijn vaak bang voor die bendes, die er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je je bij ze aansluit. Maar als Lolly één ding heeft geleerd is het dat hij zich nooit wil aansluiten bij zo’n groep.

Oncontroleerbare en heftige emoties

Sinds Lolly’s broer Jermaine is omgekomen door bendegeweld is Lolly vaak boos. Hij kan niet goed omgaan met het gemis van zijn broer, onder andere doordat hij ruzie met hem had de laatste keer dat ze elkaar zagen. Lolly kan en wil er niet over praten. Dat zorgt ervoor dat hij zijn emoties niet onder controle heeft en dat hij zich afreageert op anderen. Hierdoor verdwijnt zijn rotgevoel naar de achtergrond.

Iets om op te focussen

De enige manier waarop Lolly een beetje om kan gaan met zijn verdriet is door te bouwen met lego. Als hij twee enorme zakken vol steentjes krijgt, begint hij aan een groot project: hij bouwt zijn eigen fantasiestad. Het is een fijne afleiding, want het leven wordt ondertussen niet veel makkelijker voor Lolly. De bendes zitten hem op de hielen en hij zal ook zijn keuze moeten maken of hij zich toch aansluit bij een bende of niet.

Een indrukwekkend, maar uitdagend verhaal

De sterren onder onze voeten gaat over een belangrijk en heftig onderwerp: het verliezen van een dierbare en hoe je daarmee omgaat. Het verhaal is knap uitgewerkt en wordt chronologisch verteld, maar springt wel ieder hoofdstuk iets verder in de tijd. Hierdoor moet de lezer steeds even nadenken waar hij zich in de tijdlijn bevindt. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van figuurlijk taalgebruik (‘Vast vanwege de kogel die hem had gevonden’) en hebben de personages verschillende (bij)namen.

Voor wie?

Dit boek is geschikt voor de meer ervaren lezer vanaf ca. 12 jaar. Het gaat over rouw, familie, vriendschap en hoe om te gaan met verdriet en groepsdruk. Thema’s die je bijvoorbeeld ook tegenkomt in King en de drakenvlinders van Kacen Callender en 67 seconden van Jason Reynolds, maar ook Zeven minuten na middernacht van Patrick Ness en Siobhan Dowd

Over het boek

Titel: De sterren onder onze voeten
Auteur: David Barclay Moore
Vertaald door: Michiel Nijenhuis
Uitgegeven door: Condor
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 319

Voor ervaren lezers vanaf ca. 12 jaar

Deel dit bericht
Lezenslessen