Hoe veilig kun je via apps anderen ontmoeten? Is de ander wie die zegt dat hij is? Daarover gaat de toegankelijke jeugdthriller Catch van Elvin Post.

Geen fijne thuissituatie

Catch gaat over Roos, die een vervelende thuissituatie heeft. Haar ouders maken veel ruzie en denken dat zij het niet doorheeft. Gelukkig ontmoet ze Noah via de app Catch. Met hem kan ze goed praten, hij is lief en begrijpt haar. Ze voelt zich gezien en gehoord, ook al heeft ze hem nog nooit in het echt gezien.

Schokkend nieuws

Dan is daar het schokkende nieuws dat er een dood meisje gevonden is in een prinsessenjurk. De schrik zit er goed in, want er is geen spoor van de moordenaar. Kort daarna wordt een tweede meisje dood aangetroffen. Ook zij draagt een prinsessenjurk. Via de politie hoort Roos’ vader, die voor de krant werkt, dat ze vermoeden dat de dader de meisjes via Catch leert kennen. Bij Roos slaat de twijfel toe, kan ze Noah wel vertrouwen?

Toegankelijk, maar weinig diepgang

Het verhaal maakt je bewust van waar je zoal rekening mee moet houden als je afspreekt met iemand die je alleen nog maar online hebt gesproken. Het is voor de ervaren lezer weinig verrassend. Een aantal personages is verdacht en heeft overeenkomsten met de dader, die in anonieme passages aan het woord komt. Dat maakt het mysterie groter, maar het zorgt er ook voor dat het wat oppervlakkig blijft omdat deze personages niet grondig worden uitgewerkt. De focus ligt vooral op Roos, de hoofdpersoon.

Voor wie?

Voor leerlingen vanaf ca. 12 jaar die een leesweerstand ervaren en die je wilt verleiden om te gaan lezen is dit een fijn boek. Het leest vlot door, is niet complex en redelijk voorspelbaar, waardoor het lezen zelf niet veel inspanning vraagt. Voor deze lezers zal dit boek een positieve leeservaring opleveren.

Leerlingen met wat meer leeservaring of die al kennis hebben gemaakt met dit soort thrillers, zou ik een ander boek aanreiken dat meer te bieden heeft op het gebied van literaire competentie en inhoudelijke diepgang. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Otis’ redding van Mirjam Mous, Slipjacht van Jowi Schmitz, Quotum van Marloes Morshuis, 9/11 van Alan Gratz of Woeker van Kenneth Oppel.

Over het boek

Titel: Catch
Auteur: Elvin Post
Uitgegeven door: De Fontein
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 256
Voor lezers met weinig leeservaring vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen