Van 27 september t/m 1 oktober vindt de jaarlijkse Week tegen Pesten weer plaats. Een week waarin aandacht is voor pesten en de gevolgen daarvan. Ook het voortgezet onderwijs kan aanhaken.

Week tegen Pesten

Ieder jaar wordt aan het begin van het schooljaar de Week tegen Pesten georganiseerd. Een uitgelezen moment om in de klas aandacht te besteden aan pesten en de gevolgen hiervan, want dat is helaas nog steeds nodig.

Een van de manieren om aandacht te besteden aan dit onderwerp is door leestips te geven die te maken hebben met dit thema of door zelf uit deze boeken voor te lezen. Lees je liever korte stukken voor? Kies dan een fragment waarin de hoofdpersoon wordt gepest of hier zelf over nadenkt.

Met de leerlingen in gesprek

Je kunt na het (voor)lezen met de leerlingen in gesprek gaan over wat er in het fragment gebeurde. Stel je leerlingen vragen over het verhaal. Hoe kijken ze naar deze gebeurtenissen? Begrijpen ze waarom de personages zo handelden? Hebben ze voldoende informatie over de gebeurtenissen om erover te kunnen oordelen of willen ze meer weten? En wat zouden ze zelf doen in zo’n situatie?

Boekentips

Er zijn veel verhalen die aansluiten bij het onderwerp pesten. Op Lezenslessen vind je ook een aantal interessante, waardevolle titels:
Het zusje van van Carlie van Tongeren: over hoe het is als je broer iets heel ergs heeft gedaan en jij erop aangekeken wordt.
De zomer dat we Parijs bestormden van Clémentine Beauvais: een waardevol feelgood-verhaal over Mireille, Astrid en Hakima, die op school zijn verkozen tot lelijkste meisjes van de school.
De waarheid volgens Mason Buttle van Leslie Connor: een prachtig, hoopvol verhaal over verlies, pesten en echte vriendschap dat je iedere leerling gunt.
Geek Girl. Knap anders! van Holly Smale: een verhaal vol humor over de buitenbeentjes in de klas.
Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen van Susin Nielsen: een meeslepend verhaal over de enorme gevolgen van pesterijen.
Darius de Grote is niet oké van Adib Khorram: een verhaal over denken dat je nergens echt bij hoort en ontdekken dat het oké is om te zijn wie je bent.

Bij deze de meeste van deze titels vind je op Lezenslessen.nl ook kant-en-klaar lesmateriaal dat zorgt voor een verdieping van de leeservaring.

Poëzie schrijven

Ben je op zoek naar een actievere werkvorm bij dit thema? Kijk dan eens op de website van het Poëziepaleis. Hier vind je lesmateriaal dat aansluit bij het onderwerp pesten, zoals ‘Door de ogen van iemand anders’, ‘Kennismaken en vooroordelen’ en ‘Eerste ontmoetingen’.

Meer lezen?

Het voorlezen van een verhaalfragment is niet alleen een goede gespreksstarter, het is ook een laagdrempelige manier om boeken te promoten bij je leerlingen. We schreven er een blog over: De voordelen van voorlezen.

Voor meer informatie over de Week tegen Pesten kun je terecht op www.weektegenpesten.com

Deel dit bericht
Lezenslessen