Verhalen over de liefde

Pesten kan een lastig onderwerp zijn om in de klas te bespreken. Het is fijn om naar aanleiding van een bepaalde situatie in gesprek te gaan, maar daarbij wil je niet de aandacht vestigen op een leerling die pest of gepest wordt. Verhalen over dit onderwerp kunnen je hierbij helpen!

Boekentips

Op Lezenslessen.nl vind je bij de boekentips een filter waarmee je de tips kunt selecteren op diverse onderwerp, zoals pesten. Om het jou gemakkelijk te maken tip ik hieronder een aantal titels die aansluiten bij dit onderwerp, met een korte beschrijving. De titels met één sterretje zijn het meest toegankelijk en drie sterretjes betekent dat dit boek geschikt is voor de meer ervaren lezers. Klik op de links in de beschrijvingen om de volledige boekentip te lezen.

Laser Game – Maren Stoffels

Leesniveau: *

Laser Game is een spannend verhaal waarin een knallende ruzie uitgevochten wordt in een lasergamehal. Silvijn en Noor tegen Milan en Fee. Er hangt veel spanning tussen de jongeren. Noor wordt door klasgenoten beschuldigd van diefstal, maar Silvijn is ervan overtuigd dat Noor daar niets mee te maken heeft. Hij steunt haar, maar als hij erachter komt dat er iets in haar leven speelt waar hij niets van af wist begint hij te twijfelen. Hoe ver ga je voor iemand anders?

Deze spanningen onderling spelen terwijl er in de lasergamehal iets onverwachts gebeurt, want tijdens hun gevecht dringen twee inbrekers met bivakmutsen het pand binnen…

Knipoog – Rob Harrell

Leesniveau: *

Het liefst is Ross onzichtbaar, maar dat kan hij nu wel vergeten. Hij heeft kanker, ondergaat behandelingen en de heel school weet er vanaf. Zodra Ross weer naar school kan beginnen de pesterijen al snel. Dat maakt deze heftige periode nog zwaarder.

Knipoog gaat over heftige thema’s. Maar het verhaal, dat verteld wordt door Ross zelf, zit ook vol humor en zelfspot. Hierdoor blijft de toon luchtig en zit je als lezer soms hardop te lachen. Daarbij zorgen Ross’ vrienden voor een positieve noot in het verhaal. Zij waarderen hem, ze pesten hem niet en vinden hem niet zielig. Het zijn vrienden die er voor hem zijn, ze steunen hem waar nodig en maken lol met hem wanneer dat kan. Dit maakt het een ontzettend goed en fijn verhaal om te lezen.

De waarheid volgens Mason Buttle – Leslie Connor

Leesniveau: **
Je sluit Mason Buttle vanaf de eerste pagina in je hart, maar niet omdat hij er zo lief of schattig uitziet. Mason is twaalf jaar en trekt meerdere keren per dag een schoon shirt aan omdat hij ontzettend zweet. Niet van dat stinkende zweet, maar van het gutsende zweet. Mason is ook nog eens ontzettend groot, waardoor je niet echt om hem heen kunt. En op school gaat het ook niet echt lekker, want Mason heeft veel moeite met lezen en schrijven. Zijn klasgenoten achtervolgen hem na school en bekogelen hem met lacrosseballen of appels, totdat hij hun huis in vlucht. Toch maakt Mason zich er niet echt boos om, want hij weet dat het allemaal nog veel erger kan.

De waarheid volgens Mason Buttle is een prachtig, hoopvol boek over verlies, pesten en echte vriendschap dat je iedere leerling gunt.

Ghost – Jason Reynolds

Leesniveau: **
Ghost woont in een arme wijk en dat maakt hem een buitenbeentje, waardoor hij op school gepest wordt. Anderen dagen hem uit, maar Ghost laat niet over zich heen lopen; hij zorgt ervoor dat de mensen die hem afzeiken hiermee ophouden. En dat resulteert altijd in iets wat de rector ‘aanvaringen’ noemt, waardoor Ghost regelmatig geschorst wordt. Als Ghost ontdekt wordt door de coach van het hardloopteam en hem vraagt om bij het team te komen, stelt zijn moeder één voorwaarde: dat hij uit de problemen blijft. En dat blijkt niet zo makkelijk te zijn…

Ghost is een hoopgevend verhaal over angsten en bang zijn voor jezelf. Over keuzes maken: ren je weg van je problemen of kijk je je angsten in de ogen?. Over het belang van je ergens of bij iemand veilig voelen en over wat het betekent als mensen door de buitenste laag heen kunnen kijken. Het gaat over eerlijk zijn, anderen leren kennen en echte vriendschappen sluiten.

No Exit – Maren Stoffels

Leesniveau: **
Het is vakantie en Vesper stapt aan boord van een groot cruiseschip. Het lijkt te mooi om waar te zijn, wat een luxe! Dan verschijnt er een man op het beeldscherm in haar kamer: ‘Welkom bij No Exit, de plek voor jou, zodat anderen veilig zijn.’ Wat ís dit?

No Exit is het heropvoedingsprogramma voor pesters en het kent geen grenzen, de deelnemers zijn hun leven zelfs niet zeker.

Of er in No exit een goede oplossing wordt aangedragen om pesten te stoppen is de vraag, maar het zal leerlingen zeker aan het denken zetten. 

Het zusje van – Carlie van Tongeren

Leesniveau: **
Het zusje van beschrijft een complexe werkelijkheid in een overzichtelijk en goed geschreven verhaal.

Livs leven staat op z’n kop nadat haar broer een dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt. Zoë, het slachtoffer, zat bij Liv op school. Vanaf dat moment is ze niet meer gewoon Liv, maar het zusje van die jongen die Zoë doodreed. Op school wordt Liv afgerekend op wat haar broer heeft gedaan en al snel gaan de wildste verhalen rond over hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Daarnaast maakt het de situatie er ook niet beter op dat Liv na het ongeluk op Instagram heeft gedeeld over de situatie van haar broer. Haar schoolgenoten keuren af dat ze opgelucht is dat haar broer het ongeluk heeft overleefd, terwijl Zoë niet meer leeft.

De zomer dat we Parijs bestormden – Clémentine Beauvais

Leesniveau: **/***
Mireille, Astrid en Hakima zijn op Facebook verkozen tot Gouden, Zilveren en Bronzen Varken, oftewel tot de lelijkste meisjes van de school. Onder leiding van Mireille besluiten de meiden na de laatste schooldag alles achter zich te laten en naar Parijs te fietsen. Het doel: het grote presidentiële feest op 14 juli crashen. Een feest waar ze alle drie om hun eigen reden bij willen zijn. Het duurt niet lang voordat hun actie aandacht krijgt in de media. Er wordt veel over geschreven, zowel over de Varkensverkiezing als over hun reis.

De zomer dat we Parijs bestormden lijkt op het eerste gezicht een grappig en leesbaar verhaal, maar de diepere betekenis zal de lezer ook zeker niet ontgaan door de directe manier waarop Mireille en anderen opstaan tegen ongelijkwaardigheid, pesten en onjuiste verwachtingen. Het geeft de mogelijkheid om leerlingen na te laten praten over hoe het is om dik te zijn en waar schoonheidsidealen eigenlijk vandaan komen.

Darius de Grote is niet oké – Adib Khorram

Leesniveau: ***
Het gaat niet lekker met Darius. Hij wordt op school gepest, heeft geen vrienden en is een teleurstelling voor zijn vader. Daarnaast heeft hij een Perzische roots – zijn moeder komt uit Iran -, waardoor hij op school het gevoel heeft dat hij er niet bij hoort. Hij voelt zich altijd anders dan anderen en probeert zijn dagen op school door te komen zonder de irritante Trent Bolger tegen te komen.

Dan reist Darius met zijn ouders en zusje Laleh naar Iran. Darius vindt het lastig. Ook hier heeft hij weer het gevoel dat hij er niet bij hoort.

Darius de Grote is niet oké is een gebalanceerd en waardelvol verhaal over een jongen die worstelt met het gevoel nergens bij te horen, een depressie en de eenzaamheid die daarmee gepaard gaat.  

Boek van de Maand

Vier van bovenstaande titels vind je ook terug in de database van het Lezenslessen Boek van de Maand. Introduceer deze boeken eenvoudig bij je leerlingen door de door Lezenslessen geselecteerde fragmenten voor te lezen en hierover door te praten aan de hand van de gespreksstarters. Het enige wat jij nog hoeft te doen is het boek aanschaffen of lenen bij de bibliotheek of mediatheek. 

Boek van de Maand is gratis voor nieuwsbrieflezers. Hier vind je meer informatie en de mogelijkheid om je in te schrijven. 

Lesmaterialen

Bij een aantal van de hierboven besproken titels is lesmateriaal beschikbaar op Lezenslessen.nl. Het lesmateriaal sluit aan bij de specifieke titel, bevat minimaal drie opdrachten waar leerlingen uit kunnen kiezen en bevat een beoordelingsmatrix. De opdrachten richten zich op een verdieping van de leeservaring en laten leerlingen nadenken over het verhaal in relatie tot hun eigen leven en belevingswereld.

Bekijk de lesmaterialen en gebruik het filter om alleen lesmaterialen te tonen die aansluiten bij het thema Pesten.

Veel leesplezier!

Deel dit bericht
Lezenslessen