Verhalen over de liefde

Welke LHBTQI+-boeken kun je in de onderbouw van het voortgezet onderwijs onder de aandacht brengen rond Paarse Vrijdag? Wij bespreken 14 diverse titels die geschikt zijn voor deze doelgroep.

Boekentips

Op Lezenslessen.nl vind je bij de boekentips een filter waarmee je de tips kunt selecteren op onderwerp, zoals LHBTQI+ of diversiteit. Hieronder vind je een aantal titels die aansluiten bij het thema diversiteit op het gebied van gender en sekuele geaardheid. Klik op de links in de beschrijvingen om de volledige boekentip te lezen.

Heartstopper – Alice Oseman

Een heerlijke serie over Nick en Charlie. In deze graphic novels ontmoeten twee jongens elkaar. Charlie ontdekt dat hij meer voelt voor zijn nieuwe vriend, wat niet echt handig is, want Nick is hartstikke hetero. Maar dat blijkt niet waar te zijn. Heartstopper is een zeer toegankelijke en hartverwarmende serie over elkaar leren kennen en ontdekken wat je voor elkaar voelt.

Drama Queen – Derk Visser

Er worden in Nederland niet veel boeken geschreven over jongeren zoals Angel, een bijzonder meisje dat samen met haar moeder in een slechte wijk woont en anderen het liefst op afstand houdt. Totdat ze Kayleigh ontmoet, een meisje dat door haar muur heen breekt en iets in haar losmaakt dat ze nog niet kent. Angel begint steeds meer uit te kijken naar Keyleigh, maar dan is ze plotseling verdwenen. En dat doet meer met Angel dan ze vooraf kon vermoeden. Drama Queen is een pakkend, kwetsbaar en meeslepend verhaal dat een waardevolle toevoeging is aan het boekenaanbod. 

De prins en de naaister – Jen Wang

In de graphic novel De prins en de naaister vind je een feel good sprookje in een modern jasje.

Prins Sebastian woont met zijn ouders in een prachtig paleis. Zijn ouders vinden dat het hoog tijd wordt dat hij een bruid gaat vinden, maar Sebastian zelf heeft daar niet zoveel ruimte voor. Hij is vooral druk met het verbergen van zijn geheim. De prins draagt namelijk graag jurken en gaat er ’s avonds regelmatig op uit als Lady Chrystallia, maar niemand mag dat weten.

Jimi Fender Johnson – Buddy Tegenbosch

Jimi heeft na de repetitie van zijn band een bijzondere ontmoeting met een vrouw. Ze waarschuwt hem om niet verder te gaan, maar hij is nieuwsgierig. Als hij de trap op gaat, zal hij naar het verleden reizen. Daar zal hij een persoonlijke opdracht krijgen die hij moet vervullen voordat hij weer naar huis kan terugkeren.

In Jimi Fender Johnson wordt Jimi geconfronteerd met diverse uitdagingen. Die hebben niet alleen te maken met de tijdreis die hij maakt, maar ook met de ontwikkeling die hij persoonlijk doormaakt na zijn transistie.

Liefde is voor losers – Wibke Brueggmann

Niets is vervelender dan het gevoel hebben dat je beste vriendin je niet meer ziet staan. Phoebe weet precies hoe dat voelt, want haar vriendin Polly heeft geen aandacht meer voor haar sinds ze met Tristan is. In Liefde is voor losers schrijft Phoebe hierover in haar dagboek en dit levert een hilarisch verhaal op, met treffende beschrijvingen van een meisje dat besluit nooit verliefd te worden. Maar dan ontmoet ze Emma…

De tweede stem – Elin Meijnen

In De tweede stem gaat Mette naar een nieuwe school. Ze is daar blij mee en hoopt haar verleden hierdoor achter zich te kunnen laten, maar dat blijkt lastiger dan gedacht. Ondertussen probeert een nieuwe vriend haar aan te sporen om te ontdekken of ze op jongens of meisjes valt. Zelf is hij al jaren uit de kast en hij maakt er de hele dag grappen over. Het geeft Mette ruimte om uit te zoeken wat ze voelt, want iedere keer als ze Flo ziet of spreekt, merkt ze dat er van binnen iets gebeurt…

King en de drakenvlinders

Sinds de plotselinge dood van zijn broer Khalid heeft King het zwaar. Vlak voordat zijn broer overleed heeft King hem beloofd om zijn vriendschap met Sandy te verbreken. Sandy was Kings beste vriend en heeft hem verteld dat hij op jongens valt. Volgens Khalid moest King de vriendschap verbreken om te voorkomen dat anderen denken dat hij ook homo is. King heeft naar zijn broer geluisterd, maar worstelt hier erg mee. Misschien valt hij zelf ook wel op jongens? 

King en de drakenvlinders is een aangrijpend verhaal over belangrijke onderwerpen zoals racisme, het verliezen van een dierbare en jezelf durven zijn.

Aan de andere kant van geluk – Nadine Swagerman

Gwen en Isa hebben beide een zware tijd en ontmoeten elkaar tijdens groepstherapie.  Ze vinden steun in de groep, maar ook bij elkaar. Het klikt goed tussen de meiden, ze durven open en eerlijk tegen elkaar te zijn en voelen zich hierdoor gehoord en een stuk minder eenzaam. Al snel wordt duidelijk dat de meiden meer voor elkaar voelen dan alleen vriendschap en ontdekken ze dat je in een moeilijke periode ook tegelijertijd gelukkig kunt zijn.

Het is prettig dat er in Aan de andere kant van geluk geen complexe situatie ontstaat doordat twee meisjes gevoelens voor elkaar krijgen. Het is wel even zoeken en nieuw, maar hun lesbische relatie vormt op geen enkel moment een probleem.

Catfish blues – Sara Lövestam

Hoe zorg jij ervoor dat iemand je opmerkt? Texas doet dat in Catfish blues  door een nepaccount aan te maken op Instagram onder de naam Amy. Hij gebruikt foto’s van een knap meisje om de aandacht van zijn klasgenoot André te trekken.

Texas’ plan slaagt, hij raakt in gesprek met André. Er ontstaat een band tussen de twee, de gesprekken zijn openhartig. Maar André denkt wel de hele tijd dat hij met Amy chat en niet met zijn klasgenoot Texas.  Dan stelt André voor om elkaar te ontmoeten. Wanhopig stuurt Texas de eigenaar van zijn foto’s een berichtje, maar die blijkt ook een geheim te hebben…

Noem me Nathan – Catherine Castro & Quentin Zuttion

Nathan zit in de puberteit en net als bij andere jongeren verandert zijn lichaam. Maar hij voelt zich helemaal niet thuis in dat lijf. Anderen zien hem als Lila, een meisje dat zich ontwikkelt tot vrouw. Maar Nathan draagt graag kleding van zijn broertje en op borsten zit hij al helemaal niet te wachten.

De veranderingen die voor anderen zo normaal zijn, zijn voor Nathan een kwelling. Nathan zich onbegrepen en eenzaam. Hij zondert zich af en laat niemand toe, maar daar komt op een bepaald moment verandering in.

Noem me Nathan is een heel waardevol verhaal voor iedereen die meer wil weten over hoe het is om transgender te zijn of voor wie op zoek is naar herkenning in een eigen soortgelijke zoektocht.

Omslag IJzerkop

IJzerkop – Jean Claude van Rijckeghem

Het is 1808, Stans is een jonge vrouw en de rollen thuis zijn traditioneel verdeeld, mar Stans is geen gewoon meisje. Ze trekt haar eigen pad. Dan gaat het bedrijf van haar vader failliet en gaat hij samenwerken met een vriend. In ruil daarvoor moet Stans met deze man trouwen. Stans vindt het huwelijk verschrikkelijk en vlucht door zich bij het leger van Napoleon aan te sluiten. Ze gedraagt en kleedt zich als een man en voelt zich daar goed bij. Niemand mag ontdekken dat ze een vrouw is en dat is soms best lastig, maar daar vind Stans steeds weer een oplossing voor.

IJzerkop is een verhaal vol vuur, moed en ontwikkeling over worden wie je wilt zijn. 

Omslag IJzerkop

De kleuren van de zee – Miriam Bruijstens

Hannah verhuist in De kleuren van de zee met haar moeder en twee vaders naar een vuurtoren. Hun nieuwe huis is geweldig en Hannah is heel gelukkig, maar ze voelt zich ook verloren. Ze is op zoek naar haar eigen identiteit en worstelt met haar ADHD. Hierdoor is het leven voor Hannah soms uitdagend.

Hannahs onzekerheid verdwijnt langzaam naar de achtergrond en ze krijg vertrouwen in de vriendschappen die ze sluit. Maar het is ook verwarrend, want is het alleen vriendschap of voelt ze meer?

Gloei – Edward van de Vendel & Floor de Goede

Hoe is het om qua gender of geaardheid af te wijken van de meerderheid? Daarover ging Edward van de Vendel in gesprek met eenentwintig jongeren voor Gloei: een dikke interview- en poëziebundel vol persoonlijke verhalen over liefde, diversiteit, groei en ambitie.

De krachtige verhalen van de jongeren in dit boek zullen anderen inspireren. Het perfect voor jongeren die meer willen weten over diversiteit, of dit nu voor zichzelf is of omdat ze beter willen begrijpen wat LHBTQIA+ inhoudt.

Het weeshuis in de azuurblauwe zee

Wie bepaalt er wat de standaard is in onze samenleving? En wie er volledig mee kan en mag draaien in de maatschappij? Daarover gaat het grappige en ontroerende verhaal in Het weeshuis in de azuurblauwe zee.

Linus Baker werkt al zijn hele leven voor het Ministerie van Toezicht Magische Jongeren en heeft een rustig maar saai leven, totdat hij een nieuwe opdracht krijgt.  Hij moet een maandlang op locatie te onderzoeken of zes magisch begaafde jongeren een gevaar vormen voor de samenleving. 

In eerste instantie is Linus vooral bang. De profielen van de kinderen die Linus van zijn werkgever heeft ontvangen beloven weinig goeds. Langzaam maar zeker leert hij de kinderen kennen en volledig tegen zijn eigen verwachting in bouwt hij een band met ze op.

Dit verhaal laat de lezer op een heel fijne manier nadenken over anders zijn. Wie bepaalt eigenlijk onze standaard?

Dit is best wel een episch liefdesverhaal – Kacen Callender

Nate gelooft niet meer zo in de liefde. Hij heeft in zijn omgeving genoeg voorbeelden dat verliefd zijn en relaties aangaan, toch alleen maar kan uitmonden in pijn en verdriet. Toch ontstaan er bij Nate ook gevoelens voor een ander, maar die probeert hij weg te stoppen. Dit is best wel een episch liefdesverhaal is geschikt voor leerlingen die iets verder zijn op het gebied van hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Het leert ze onder andere dat hokjes van de liefde niet zo afgebakend zijn als het soms lijkt. Het verhaal bevat wel een expliciete seksscène die niet voor iedere jongere lezer geschikt zal zijn, maar doordat er in deze scène getoond wordt hoe realistische, liefdevolle en respectvolle seks eruit kan zien, zal dit vooral een positief voorbeeld zijn.

Lark & Kasim beginnen een revolutie – Kacen Callender

Lark wil schrijver worden en hoopt aandacht te krijgen van een uitgeverij door veel volgers op sociale media te krijgen. Als hun vriend Kasim per ongeluk een tread op Larks twitter-account over een geheime onbeantwoorde liefde plaatst, besluit Lark Kasim te beschermen door te doen alsof hen de berichten zelf heeft geplaatst. Hun account ontploft, maar Lark worstelt met hen vriendschap met Kasim.

Lark & Kasim starten een revolutie is een verhaal met non-binaire, transgender en neurodivergente personages van kleur dat veel maatschappelijke thema’s behandelt. 

Veel leesplezier!

Deel dit bericht
Lezenslessen